Nobelpristagarna i kemi 2010. Foto: Nobelprize.org.
Nobelpriset

Kemipris för "storartad konst i provrör"

Årets Nobelpris i kemi går gemensamt till Richard Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki. De får priset för sin forskning som har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier.

Upptäckten som belönas har haft stor betydelse för läkemedelsindustrin. En av pristagarna, japanen Ei-ichi Negishi, säger att han har drömt om nobelpriset i femtio år.

Det var när Ei-ichi Negishi kom som ung forskare till USA från Japan, som tankarna på nobelpris väcktes. Amerika såg han som möjligheternas land: ”Här kan vem som helst få nobelpris, varför inte också jag?”

Därför var han inte helt överraskad när telefonen väckte honom vid femtiden imorse, och han fick beskedet som strax därefter meddelades på en presskonferens på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

"Konsten i provrör" som man kallar det i motiveringen heter på kemispråk palladiumkatalyserade korskopplingar. Bakom det komplicerade namnet döljer sig en teknik som kan bygga nya molekyler på ett sätt som läkemedelsindustrin har stor nytta av, säger Claes Gustafsson, professor i medicinsk kemi vid Göteborgs universitet.

– Inte mindre än en fjärdedel av de kemiska reaktioner man utför där bygger på årets pris.

Tekniken är alltså omistlig för att tillverka läkemedel. Den kan också leda till nya förbättrade sorters antibiotika, som kan användas till exempel mot sjukhussjuka.

Richard Heck, 79 år, är amerikansk medborgare och de två andra, Ei-Ichi Negishi, 75, och Akira Suzuki, 80, är japanska medborgare.

Heck är professor vid University of Delaware i USA. Professor Negishi är verksam vid Purdue University i West Lafayette i USA. Suzuki är professor vid Hokkaido University i Sapporo, Japan.

Årets Nobelpristagare

Medicin/Fysiologi
Robert G. Edwards, för att ha skapat metoderna för provrörsbefruktning
#text=4067682#

Fysik
Andre Geim och Konstantin Novoselov, för sin upptäckt av materialet grafen
#text=4071666#

Kemi
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki, för forskning som har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier.
#text=4074489#

Litteratur
Mario Vargas Llosa, peruansk författare, för hans knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag
#text=4078613#

Fred
Liu Xiaobo, fängslad regimkritiker, för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina
#text=4081863#

Ekonomi
Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides för "analysen av marknader med sökfriktioner".
#text=4089049#


#link=224571# – Sveriges Radios samlade material om Nobelpriset

#link=224591#

#link=225349# (ansvarar för fredspriset)

Fakta: Palladiumkatalyserad korskoppling

De tre kemipristagarna belönas för den palladiumkatalyserade korskopplingen - ett verktyg som avsevärt förbättrat kemisters möjligheter att tillverka förfinade kemikalier. Det handlar om kolbaserade molekyler som är lika komplicerade som de man kan hitta i naturen.

För att kunna tillverka dessa förfinade kemikalier krävs att man kan foga samman kolatomer. Där kommer den palladiumkatalyserade korskopplingen in. Kolatomerna möts på en atom av grundämnet palladium, vilket sparkar i gång den kemiska reaktionen.

Den palladiumkatalyserade korskopplingen används av forskare världen över och kan också användas i läkemedelsindustrin.

Ett exempel på resultat av pristagarnas forskning är ämnet discodermolide som i framtiden skulle kunna bli ett livräddande cellgift. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".