Överraskande ökning av antalet konkurser

Antalet företagskonkurser ökade i september och Roland Sigbladh på kreditupplysningsföretaget UC säger att det rör sig om en plötslig ökning som förvånar eftersom Sverige har en stark konjunktur.

Ny statistik från UC:s visar att 487 företag försattes i konkurs i september.

Det är 15 procent fler än i samma månad förra året, och det är första gången sedan december 2009 som konkurserna ökar i Sverige.

Tidigare har konkurserna minskat under en lång period.

– Nästan alla konjunktursignaler är positiva, så därför är det förvånande att företagskonkurserna ökar så dramatiskt under en enskild månad, säger Roland Sigbladh, som är marknadschef på UC.

Han anser att ökningen är svåranalyserad, men har ändå ett par huvudteorier: Överetablering inom tjänstesektorn och handeln kan ha bidragit, liksom fortsatta problem för mindre företag att få banklån.

Ur ett arbetsmarknadsperspektiv är konkursökningen i september inte särskilt alarmerande. Det är främst mycket små företag som går omkull.

– 60 procent av alla konkursbolagen har två anställda eller färre. Så det är små bolag vi pratar om säger Roland Sigbladh.

Sammanlagt under januari-september har konkurserna minskat med tolv procent, och Sigbladh tycker att det för tidigt att tala om ett trendbrott.

TT

Konkurser länsvis

Antalet konkurser i september och procentuell förändring jämfört med motsvarande månad i fjol:

Län Konkurser Förändring
Stockholms län 179 35
Uppsala län 9 13
Södermanlands län 9 -40
Östergötlands län 10 -52
Jönköpings län 18 20
Kronobergs län 5 -44
Kalmar län 8 -11
Gotlands län 3 -25
Blekinge län 8 0
Skåne län 68 36
Hallands län 12 -8
Västra Götalands län 69 17
Värmlands län 12 -8
Örebro län 18 80
Västmanlands län 8 0
Dalarnas län 10 0
Gävleborgs län 14 250
Västernorrlands län 4 -60
Jämtlands län 7 75
Västerbottens län 9 29
Norrbottens län 7 -46

Källa: UC (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.