Växande drogmissbruk bland unga i Iran

Iran är ett av de länder i världen som har yngst befolkning.Var tredje iranier är under 30 år. De unga har stora problem, där ett växande missbruk av narkotika är ett av dem.

Det är framförallt bland de unga som missbruket ökat den senaste tiden.

– Det är väldigt sorgligt och tragiskt att antalet missbrukare ökar,men du måste komma ihåg hur samhället ser ut här, säger Faribouz Reis Dana, som för FN sammanställt statistik över narkotikamissbruket i Iran.

Drogberoendet i Iran handlar nästan uteslutande om narkotika.

Alkohol förbjudet
Alkohol är förbjudet i den islamiska republiken. Även om det går att få tag på är det betydligt dyrare än knark. Heroin, ecstasy, marijuana och opium är så billigt att också unga med lite pengar har råd.

– Ett faktum är att missbruket har ökat bland unga människor, särskilt bland studenter. En del unga anser inte att de har något hopp. När de lämnar universitetet vet de att de har svårt att få jobb och därför hamnar de i missbruk, fortsätter Reis Dana.

Enligt den statistik han sammanställt är mellan 1,8 och två miljoner iranier knarkmissbrukare och ytterligare en miljon missbrukar då och då och löper risk att fastna i ett permanent missbruk.

Regeringens egen statistik är lägre, med 1,3 miljoner missbrukare, men Reis Dana hävdar att de siffrorna är från 1999.

Tyst uppror
Som professor i ekonomi och sociologi och politiskt aktiv anklagas han av regimen för att överdriva problemet, men hans beräkningsmetod används internationellt.

– Jag brukar kalla dessa unga drogmissbrukare för upprorsmakare. De utgör ett tyst uppror, hävdar Reis Dana. Han anser att ungas brist på politisk frihet i Iran är en orsak till drogmissbruket.

På gatan i Iran är det inte ovanligt att se drogpåverkade män, oftast heroinmissbrukare. Många röker heroin eller opium.

Irans ekonomi är inte dålig på grund av oljepriserna, men arbetslösheten är skyhög, särskilt hög bland unga, färdigutbildade studenter.

Maria Persson Löfgren, Teheran
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".