Videoteknik i domstolarna byggs ut

Försöket med förhandlingar på distans via tv-teknik, så kallade videokonferenser, har inte blivit någon succé i länsrätterna och kammarrätterna. Men Domstolsverket vill ändå bygga ut försöket.

Tekniken med videokonferenser har bara använts åtta gånger på tre år och de tekniska problemen har varit stora. Det konstaterar Domstolsverket i en utvärdering. Men istället för att lägga ner försöken så föreslår verket en större satsning.

– Genom videokonferenstekniken kan domstolarna få ett redskap som gör att de blir mera effektiva och vi kan ge dem ett redskap för att höja kvalitén i domstolarna. Medborgarna kan genom videotekniken komma närmare domstolen och lättare uppträda i domstol, säger Karin Nacke, sektionschef på Domstolsverket.

Det kallas videkonferens och innebär att man med hjälp av tv-teknik med kameror och skärmar kan delta i förhandlingen från en annan ort. Tanken är att slippa vissa resor och lång väntan för en kort stund i rätten.

Ofta tekniska problem
Försöket på åtta kammarrätter och länsrätter har pågått sedan 2001 men utvärderingen visar att tekniken bara har använts åtta gånger, ofta med tekniska problem. Men det avskräcker inte Domstolsverket.

– Antalet anläggningar i landet är inte så många och man har inte så många att kommunicera med. Genom att få flera anläggningar tror vi att användningen kommer att öka.

– Vi har också haft en del tekniska problem som gjort att domstolarna har haft svårt att använda videoanläggningarna. Om vi åtgärdar problemen tror vi domstolarna kommer att våga pröva mer, säger Karin Nacke på Domstolsverket.

Sedan tidigare har de allmänna domstolarna, som tingsrätter och hovrätter, prövat videokonferenser och nu vill Domstolsverket alltså se en större satsning.

Kostar 100 miljoner
Fullt utbyggt inom hela domstolsväsendet skulle det kosta 100 miljoner kronor, men Karin Nacke menar att man borde kunna slå sig samman med andra myndigheter eller privata företag för att minska kostnaderna.

– Det är inte bara Domstolsverket som har stor nytta av videokonferenser utan även myndigheter som Kriminalvårdsstyrelsen och åklagarmyndigheterna, som kan uppträda på videokonferens. Genom att samutnyttja resurserna skulle vi kunna minska kostnaderna för samhället, säger Karin Nacke, sektionschef på Domstolsverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".