Ny attack mot Nato i Pakistan

I Pakistan utsattes tankbilar från Nato återigen för en attack i dag och en chaufför dödades. Det här var den fjärde attacken mot Natofordon på sex dagar.

Ljudet från brandmännens vattenslangar i en kamp att hålla de aggressiva lågorna från tio brinnande oljetankbilar under kontroll.

Det var i gryningen som 14 beväpnade män i två bilar började skjuta mot den parkerade konvojen Natotankbilar. Panik utbröt, människor försökte fly, men en av chaufförerna dödades.

De beväpnade männen, talibaner, sprutade sedan brännbar vätska på tankbilarna och tände eld. Resultatet: ett brinnande inferno, ett förlorat människoliv och ytterligare förluster i Natos försörjning till styrkorna i Afghanistan.

Händelsen inträffade nära den afghanska gränsen och är den fjärde attacken av den här typen på sex dagar. I fredags sattes 30 lastbilar med utrustning och förnödenheter i brand.

Talibanerna säger att de vill förhindra Natofordon att använda pakistanska vägar, men de hävdar också att det är vedergällning för de upptrappade amerikanska attackerna med förarlösa attackflygplan i den pakistanska gränsregionen mot Afghanistan.

De upptrappade flygattackerna har visat sig ha en tydlig koppling till terrornätverket al-Qaidas och andra terrorgruppers planer på terroristattacker i Europa. Det bekräftas av Pakistans USA-ambassadör Hussein Haqqani.

Det har skett 26 attacker med förarlösa plan på en månad och det tros ha stört al-Qaidas planer allvarligt, senast i måndags dödades åtta misstänkta terrorister, varav flera var tyska medborgare, i en attack i norra Waziristan.

Också en brittisk medborgare som tros ha planerat att bygga upp ett terroristnätverk i Storbritannien har dödats.

Uppgifterna om terrorplanerna kommer från en tysk medborgare som greps i Pakistan i somras.

Terroristerna ska ha riktat in sig på så kallade mjuka mål för att utföra attacker liknande de i Bombay för två år sedan då en järnvägsstation och flera hotell attackerades och 166 människor dödades.