Tidningskrönikan

SD:s uttåg upptar tidningarnas ledarsidor

Det är varken statsminister Fredrik Reinfeldts ministrar eller hans regeringsförklaring som i dag får mest uppmärksamhet på tidningarnas ledarsidor, utan Sverigedemokraternas uttåg ur Storkyrkan under biskop Brunnes predikan om människors lika värde.

Peter Akinder i socialdemokratiska Östran skriver:

"Taktiskt kan denna spektakulära protest vara ett mycket stort misstag av partiet. Många människor fick genom den sin bild avpartiet som främlingsfientligt bekräftad."

Socialdemokratiska Sydöstran skriver:

"Uttåget stärker bilden av SD som ett extremparti utan förankring i vår demokratiska tradition. Det kommer säkert fler känsloutbrott från extremhögern under mandatperioden."

Kristna tidningen Dagen skriver:

"Sverigedemokraterna har av och till hänvisat ideologin till den "kristna traditionen" och "fädernas kyrka" i sina försök att locka väljare, men då glömt bort att den kristna församlingen i högsta grad är global till sitt väsen."

Liberala Kristianstadbladet skriver:

"Att Sverigedemokraterna kände sig träffade - och klampade ut ur kyrkan med buller och bång, "som hade de ett land att försvara", som Mona Sahlin (S) beskrev det, säger mer om SD än om vad som verkligen sades. Det säger också en hel del om hur SD ser på yttrandefriheten. Om hur SD uppfattar kyrkans roll. Det är intolerans i alla delar."

Liberala Vestmanlands läns tidning skriver:

"Partiledaren Jimmie Åkesson lyckades väl med att få uppmärksamhet för sin folkdräkt från Blekinge. Det var ett smart drag. Desto barnsligare var uttåget ur Storkyrkan när biskopen i sin predikan fördömde rasism. Det bekräftar bilden av Sverigedemokraterna som ett parti som muckar gräl och vill ställa till rabalder hellre än att arbeta som ett seriöst riksdagsparti."

Peter Franke på socialdemokratiska Värmlands Folkblad frågar:

"Ska de tåga ut från riksdagen så snart någon talar om tolerans och människovärde lär deras närvaro framöver bli låg. Blir de provocerade av att en av Svenska kyrkans främsta företrädare talar om alla människors lika värde visade de bara sitt rätta rasistiska ansikte och det är inte vackert."

Sist ett par kritiska kommentarer om regeringsförklaringen och Nisha Besara, vänsternätidningen Dagens Arena, vänder sig direkt till statsministern:

"Varför kan du inte säga som det är: att din politik leder till ett tvåtredjedelssamhälle, där vi ska acceptera att de rika och friska får det bättre, medan den fattigaste tredjedelen måste kämpa hårdare? När, Fredrik Reinfeldt, tänker du berätta om det Sverige du håller på att skapa?"

Och så konservativa Nya Wermlandstidningen:

"Statsministerns regeringsförklaring kändes rekordlång, men trots omfånget var den märkligt tunn och inte särskilt inspirerande. Den var mest en lång uppräkning av Alliansens valmanifest och hur bra man varit på krisbekämpning. De stora linjerna och framtidsidéerna lyste med sin frånvaro. Och det är just avsaknaden av en tydlig borgerlig samhällsberättelse som varit Alliansens största brist."

Mari Forssblad

Ekot

SD lämnade kyrkan i protest

Sverigedemokraternas riksdagsledamöter lämnar Storkyrkan i protest. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

#text=4072124#under ceremonin i Storkyrkan vid riksmötets öppnande. Mitt under den predikan som hölls av biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne, reste sig Sverigedemokraternas riksdagsledamöter och lämnade Storkyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.