EU och Libyen samarbetar i asylfrågor

EU och Libyen har kommit överens om att samarbeta för att stoppa strömmen av migranter över Medelhavet. Effektivare gränskontroller och stöd till migranter som är strandsatta i Libyen sedan deras båtar bordats till havs, ingår i samarbetet.

EU ska också hjälpa myndigheter i Libyen att bygga upp ett fungerande asylmottagande och att identifiera personer som är i behov av internationellt skydd.

Avtalet undertecknades av EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle som just kommit tillbaka från en resa till Tripoli.  Men samarbetet med Libyen är inte lätt säger EU-kommissionär Cecilia Malmström:

– Det är ett svårt land att samarbeta med. Vi har haft väldigt svårt att komma in där, och det är lite av en paria i samarbetet. Men det här är ett första steg att försöka komma in, och få ett skriftligt dokument på att de vill diskutera asylfrågor, grundläggande rättigheter och internationellt skydd, säger Cecilia Malmström.

Libyen har under de senaste åren fungerat som transitland för många människor som vill ta sig till EU. Under 2008 anlände 38 000 båtflyktingar till den italienska ön Lampedusa, varav många från Eritrea och Somalia.

I maj förra året tecknade Italien ett kritiserat avtal med Libyen som innebär att båtar på väg till Italien tvingas vända tillbaka. Sen dess har strömmen av migranter i stort sett sinat.

Men det bilaterala samarbetet har kritiserats av bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR, eftersom Libyen inte skrivit under FN:s flyktingkonvention och betraktar alla migranter som illegala. Det finns också uppgifter om att Libyen deporterat asylsökande till deras urprungsländer där de riskerar förföljelse.

FN:s flyktingorgan UNHCR tvingades i somras stänga sitt kontor i Tripoli och får inte längre arbeta med att granska asylansökningar och hjälpa flyktingar att få vidarebosättning i andra länder.

Intresset från EU-länder att ta emot flyktingar från Libyen har varit svalt. Men enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen, lovar nu EU att ta emot åtminstone "några" av flyktingarna.

Flyktingorganisationer varnar dock för att Libyen nu blir en avstjälpningsplats för oönskade migranter.

Tidigare förhandlingar mellan EU och Libyen har strandat sedan Libyen krävt stora summor pengar för att stoppa migranter på väg till EU. Senast i augusti begärde Libyen ledare Khadaffi fem miljarder euro per år, vilket EU har vägrat acceptera.

EU ska nu bidra med 60 miljoner euro under en treårsperiod.