Anna-Karin Hatt (C)

C och KD tappar makt i nya regeringen

Centerpartiet och Kristdemokraterna får efter regeringsombildningen behålla lika många ministrar som tidigare. Men deras sakpolitiska ansvar krymper och det kan skapa bekymmer för den borgerliga alliansen inför nästa val.

– Framför allt är min ambition att se till att utnyttja IT-teknikens fulla potential för att underlätta för unga, för äldre och funktionshindrade i vården, omsorgen och skolan, säger Anna-Karin Hatt, Centerpartiets nya minister med ansvar för IT- och regionfrågor.

Vad kan politiken ta fram som inte ledande företag inom IT kan göra?

– Väldigt mycket innehåll i IT-tekniken är privat företag som måste utveckla. Det vi kan bidra med från politikens håll är stabila ramvillkor, men också fungera som samtalspartner och ställa krav genom offentliga upphandlingar till exempel

Hon nämner samordning av IT-journaler inom vården som exempel, något landstingen normalt jobbar med.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, är inte så imponerad över Hatts portfölj.

– Å ena sidan är det så att IT-teknologi är något oerhört vikigt i dagens samhälle, men samtidigt är frågan riktigt vad det mer är som hon ska göra än att ordna så att man kan ha de här journalerna elektroniskt, säger hon.

Centerpartiet hade förra mandatperioden infrastrukturfrågorna och ansvaret för de statliga bolagen, frågor Moderaterna nu tar över.

Anna-Karin Hatts områden låg redan tidigare till stor del på centerministrar så i praktiken har partiet tappat drygt ett ministerområde och spritt resten på fyra i stället för tre ministrar, med tillägget att Hatt fått ansvar för myndigheternas service på internet från KD samt IT-säkerhet från Moderaterna.

Kristdemokraterna har tappat ett stort sakområde: styrningen av bankerna och finansmarknaden till Moderaterna. Som kompensation har de fått ansvaret för trossamfunden från Moderaterna och tagit några bostadsfrågor från Centern.

Folkpartiet har i stort kvar samma sakfrågor som tidigare.

Den stora vinnaren är Moderaterna som nu kan profilera sig inom fler områden. Men inför valet 2014 kan Centerns och Kristdemokraternas minskade ansvar bli ett borgerligt problem om de syns mindre och krymper i opinionen.

– Det där är väldigt mycket upp till Fredrik Reinfeldt hur mycket han låter de här partierna få utrymme. Annars tror jag att det finns risk för att regeringen som helhet förlorar på det i nästa val, säger Jenny Madestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".