Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen lägger fram 77 förslag

Regeringen planerar att lägga fram 77 propositioner och skrivelser fram till januari. Den tyngsta blir budgetpropositionen med en rad vallöften.

I propositionsförteckningen finns även ett förslag om förlängt mandat för den svenska Afghanistanstyrkan som läggs fram den 4 november. De rödgröna kan tänka sig att förlänga mandatet, men planerar att lägga fram en motion om en strategi för tillbakadragande, som kan få majoritetstöd med hjälp av SD.

Regeringen kommer också att lägga fram den försenade propositionen om att införa EU:s så kallade datalagringsdirektiv i november. Direktivet ställer krav på telebolagen att spara telefondata i en viss tid. Sverige har fällts i EU:s domstol för att inte ha infört regelverket i tid och hotas i vår av böter.

Orsaken till förseningen är att justitiedepartementet har inväntat en utredning om vilken typ av trafikdata som polisen ska få tillgång till i samband med brottsutredningar. Även en proposition i den frågan läggs fram i november.'

Justitiedepartementet ska i höst bland annat också lägga fram förslag om förstärkt skydd mot stalkning, om bättre möjlighet till skuldsanering och om en ny fastighetsmäklarlag. Migrationsminister Tobias Billström, som också sitter på justitiedepartementet, ska lägga fram ett förslag om genomförande av EU:s återvändandedirektiv. Direktivet sätter upp gemensamma minimikrav för EU-länderna för hur personer som fått avslag på asylansökan ska behandlas.

För Sveriges del innebär det att en gräns för hur länge någon får sitta i förvar införs.

Utbildningsdepartementet lägger i oktober fram sitt förslag på legitimation för lärare och förskolelärare. En proposition om betyg från årskurs sex är redan under behandling i riksdagen för beslut senare i höst.

Näringsdepartementet filar på ett förslag om alkolås för rattfyllerister som ska vara klart den 26 oktober.

Tillsammans med justitiedepartementet har finansdepartementet mest att göra. Förutom budgetpropositionen, ska en tilläggsbudget för 2010 och ett förslag till reformerad budgetlag tas fram till den 12 oktober.

På försvarsdepartementet står endast en skrivelse om svenskt deltagande i den nordiska stridsgruppen.

Jämfört med propositionslistan för i våras så slår regeringen av på takten rejält. Då stod 167 skrivelser och propositioner på listan från januari till riksdagens sommaruppehåll. Å andra sidan brukar propositionsförteckningarna vara kortare på hösten.

Till skillnad från i våras saknar nu regeringen majoritetsstöd i riksdagen. De flesta av de planerade propositionerna är dock okontroversiella. Men regeringen riskerar nederlag när det gäller den svenska Afghanistanstyrkan, eftersom Sverigedemokraterna (SD) kan komma att rösta på en rödgrön motion om en strategi för ett tillbakadragande. De flesta vallöftena finns i budgetpropositionen som riksdagen tar beslut om i december. För att fälla den krävs att de rödgröna lägger fram ett helt budgetalternativ som dessutom SD röstar på. Det går inte att plocka ut enskilda förslag i regeringens budget.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".