Höga skrotpriser lockar till stölder

De rekordhöga priserna på metallskrot har lett till ökat intresse för skrot också bland kriminella. Stefan Boman som är chef för Stena Metalls återvinningsanläggning i Järfälla utanför Stockholm, berättar om så gott som dagliga inbrott.

– Vi låser in materialet i särskilda kopparfickor, men vi har problem med att de sitter uppe i skogen i sina kojor och ser hur mycket material som vi har inne och kan anpassa sin strategi efter det. De vet var de ska bryta sig in och vet vad de ska göra, säger Stefan Boman.

Det ligger kanske tio ton blänkande koppar i avbalkningen värd omkring en halv miljon kronor med nuvarande rekordhöga kopparpriser. Och den här kopparskatten kan Stefan Boman och hans kollegor låsa om på kvällen.

Men ute på själva skrotgården ligger obearbetad kopparkabel och annan metallskrot i stora högar på bara asfalten. Och själva återvinningsanläggningen ligger alldeles intill ett berg.

– Ur den här kabelhögen som vi har här är det klar att det kan försvinna 15-20 kilo om dagen. Det är svårt att märka, men vi vet att de är här. De har byggt en linbana för att hissa saker i. Det är helt otroligt vad de håller på.

De som stjäl på skrotgårdar är ofta småtjuvar och missbrukare som ska tjäna ihop till narkotika. Men också organiserade stölder förekommer, enligt Stena Metall.

Stulet gods bjuds sedan förr eller senare ut till försäljning på marknaden igen. Det finns omkring 400 skrotföretag i Sverige och många av dem är små enmansföretag.

För att stävja fiffel i branschen finns numera regler för hur handeln får bedrivas. Till exempel ska ingen kontanthandel med skrot förekomma. Sedan den regeln infördes har det blivit färre affärer med skrynkliga hundralappar.

Men ett storföretag som Stena Metall, som är huvudleverantör till den svenska stålindustrin, och som noga följer branschreglerna, klagar över att många mindre skrotföretag inte är så noga.

Skrotgården i Järfälla bevakas av kameror. Men det hjälper inte mot inbrott, säger Stefan Boman.

– Problemet är ju att vill du ta ta någonting, så hinner du. Från kameraövervakning till att väktare är här kan det ta mellan tre och sex minuter och på den tiden hinner du ta grejer och sticka härifrån. Det är konstant "smash-and-grab" som gäller, säger han.