IMF:

"Kina måste höja värdet på valutan"

Även internationella valutafonden, IMF, säger i dag att Kina behöver höja värdet på sin valuta. Just den tvistefråga som överskuggar allt under dagens toppmöte mellan EU och Kina.

Allt fler har på senare tid stämt in i klagokören mot Kinas sätt att hålla nere valutakursen så att kinesiska varor blir extra billiga på världsmarknaden. USA har klagat mest högljutt och längst, men även EU protesterar, och Kinas låga valutakurs är en fråga som diskuteras just nu på det pågående toppmötet här i Bryssel mellan EU och Kina.

Och mitt under det mötet slår även Internationella valutafonden IMF fast att Kina behöver en starkare valuta för att öka den inhemska efterfrågan. Det är något som krävs för att Kinas kraftiga tillväxt ska bli mer hållbar på sikt. Det sa EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i går, och det säger även IMF idag i sin World Economic Outlook, en översikt över läget i världsekonomin som IMF gör en gång i kvartalet.

I IMF:s rapport i dag är annars den stora nyheten att synen på USA:s ekonomi har försämrats kraftigt. Jämfört med hur det såg ut i somras skriver IMF ner sin prognos för årets tillväxt i USA, från 3,3 procent till 2,6 procent. Nästa år räknar IMF nu med att USA:s ekonomi kommer växa med 2,3 procent - 0,6 procentenheter lägre än vid prognosen i juli.

I Asien verkar dock ekonomin ha ännu bättre fart än vad man tidigare har trott. IMF räknar nu med en tillväxt i år på 7,9 procent i Asien - en ökning med en halv procentenhet jämfört med i somras.