Draculafisk bland nya arter i Asien

En fisk med hörntänder som Dracula, en flintskallig fågel och en enorm köttätande växt. Under förra året hittades 145 nya arter i Sydostasien, enligt en rapport från Världsnaturfonden.

Varje vecka upptäcks tre nya arter av forskarna i Mekongområdet.

– Det är ju fantastiskt att det går att hitta så mycket nytt i ett av världens mest tättbefolkade områden, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden (WWF).

Hans egen favorit är den två centimeter långa Draculafisken som har fått sitt namn efter sina två sylvassa hörntänder.

Fisken hittades i en liten flod i Burma. En sångfågel utan några fjädrar på huvudet är en annan unik upptäckt.

Den nyfunna, upp till sju meter långa, köttätande växten klättrar längs trädstammar. I tre decimeter höga kärl fyllda med frätande syra fångar växten upp insekter och grodor.

– Kanske tar den en och annan fågel också. Djuren kan inte komma upp ur kärlen på grund av små hullingar på insidan, säger Allan Carlson.

Den ekonomiska utvecklingen i länderna kring Mekongfloden går fort. Kina är ett av de länder som vill åt regnskogarna i området. Allan Carlson hoppas att upptäckten av de nya arterna ska få politikerna att värna naturen.

– Rapporten är en stillsam påminnelse om att det ännu finns mycket att bevara, säger han.

Sofia Tanaka/TT

Mekongområdet

De sex länderna runt Mekongfloden där forskarna arbetat är: Kambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och i Kina i provinsen Yunnan i söder.

Under de senaste tio åren har forskarna hittat drygt 1 200 nya arter i området. Häromåret hittades bland annat världens största jaktspindel med ett benspann på 30 centimeter.

FN har en konferens om biologisk mångfald i Japan den 18-29 oktober. Då ska frågan om skövlade regnskogar och utrotningshotade arter diskuteras.

Källa: Världsnaturfonden (WWF) (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.