Foto: Christer Fridén/Sveriges Radio.
Finland

Tiggeri föreslås bli förbjudet

I Finland föreslår en arbetsgrupp vid inrikesministeriet att tiggeri förbjuds i landet. I bland annat Helsingsfors har tiggare, för det mesta rumänska romer, blivit en vanlig syn på gatorna. Får arbetsgruppen som den vill skall de bort.

Runt det stora varuhuset Stockmanns i Helsingfors sitter tre rejält påpälsade tiggare på trottoaren. Alla tre är kvinnor, sannolikt romer.

Med uttryckslösa miner sitter de mest och stirrar rakt fram, men då och då följer blicken någon som jäktar förbi.

Jag ser inte att någon ger någonting till dem. Kanske lyder de den förre statsministern Matti Vanhanen som i våras uppmanade finländarna att inte ge tiggarna pengar. För då försvinner de på några veckor, trodde han.

Men tiggarna är kvar och många ser dem som ett trist inslag i gatubilden. De dök upp för två, tre år sedan och har sedan dess etablerat sig i stan där de flesta bor i ett provisoriskt läger.

Men om inrikesministeriets arbetsgrupp får som den vill skall de bort. Tiggeri skall förbjudas, menar gruppen, som också vill förbjuda den typen av läger som tiggarna har byggt upp i Helsingfors. Och att organisera tiggeri skall också förbjudas.

Men det här är inte ett helt okontroversiellt. Bland andra justitieminister Tuija Brax är tveksam när hon intervjuas i finländsk radio.

– Att kriminalisera den här fattigdomen, den här orättvisa situationen, att offren skulle kriminaliseras, är obegripligt, sa hon.

Men det finns de som liknar det tiggeri som nu förekommer i Helsingfors med människohandel, att det är organiserat, att tiggarna skickas till Finland för att få in pengar till bakomliggande organisationer.

Och det är den här handeln arbetsgruppen menar att den vill komma åt med sina förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".