Den humanitära situationen i Nordkorea förvärras

15 år efter Nordkoreas ekonomiska kollaps och svältkatastrof i mitten av 90-talet fortsätter den humanitära situationen att förvärras med brist på mat, vatten, mediciner, drivmedel och mycket annat. Det medger nordkoreanska Röda Korsets generalsekreterare, Ri Ho Rim, som är på besök i Sverige.

– Det är matbrist, närmast kronisk. Det är energibrist, fabriker står stilla, folk fryser, det saknas värme i bostäder, kontor, skolor, inte ens sjukhusen har.

– Skogar huggs ner i desperat jakt på brännved. Hälsovården saknar mediciner. Det saknas dricksvatten, hela städer är utan.

Detta är så långt man kan komma från den nordkoreanska propagandans bild. En unikt öppen beskrivning av ett land i fortsatt djup nöd som det nordkoreanska Röda Korsets högste chef föredrar inför det svenska Röda Korset.

Han säger att han vill tacka för rödakorshjälp till åtta miljoner, var tredje nordkorean, viktigast har varit mediciner till 2 000 kliniker, men han vill inte intervjuas eller tala politik.

– Förstå min situation, säger han.

Men den nordkoreanska situationen är inte bara allvarlig. Finn Jarle Rode, Rödakorsfederationens just avgångne chef i Nordkorea, beskriver fortsatt förfall.

– Vi ser ingen generell förbättring i de provinser där vi är närvarande. Vi ser ingen förbättring när det gäller infrastruktur, vi kan heller inte se att sjukhusen har mer utrustning eller mediciner i dag.  

Hur skulle du vilja beskriva den humanitära situationen?

– Som vi hörde från generalsekreteraren i nordkoreanska Röda Korset så är det en svår situation, speciellt utanför Pyongyang. De har mat men det som är problematiskt är att distribuera maten.

– Vi ser inte att de humanitära behoven har blivit mindre. Vi ser att de ökar.

Det är en pessimistisk prognos...

– Pessimistisk men realistisk. Det kan inte låta som om det blir bättre eftersom vi inte ser någon förbättring.