Migrationsministern

Billström vill se över anhöriginvandring

Migrationsminister Tobias Billström kan tänka sig att göra ändringar i lagen som reglerar anhöriginvandring. Som Ekot rapporterat i dag har över tusen barn från Somalia i år ansökt om att få återförenas med sina föräldrar i Sverige, men enligt nya regler får i princip alla avslag och lagen ska nu ses över, säger Tobias Billström.

– Mot bakgrund av den här situationen tycker jag att det finns anledning att titta närmare på den här frågan, och om det då finns behov av det, göra ändringar i utlänningslagen, säger Tobias Billström.

De här möjliga förändringarna som du öppnar för, hur skulle de se ut? Är det att man gör undantag just för somalier när det gäller passkrav?

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det. Vi måste gå in och titta närmare på den här frågeställningen efter att vi nu uppmärksammat att vissa grupper, till exempel somalier, har svårigheter att klarlägga sin identitet och visa upp pass som svenska myndigheter kan godta.

Sedan mars i år kräver Migrationsverket att en person måste styrka sin identitet för att kunna återförenas med sina anhöriga i Sverige. Men gruppen somalier hamnar i kläm eftersom somaliska pass inte accepteras här. En av dem som inte fått ta hit sina barn är Suad Abde Ige i Örebro. Sex av hennes barn väntar på att få komma till Sverige, och själv ser hon ingen utväg just nu.

1073 somaliska barn till föräldrar i Sverige har sökt uppehållstillstånd i år, enligt Migrationsverket. Men med de nya reglerna som baseras på domar från Migrationsöverdomstolen får i stort sett alla avslag. De splittrade familjerna gör det omöjligt för somalierna att komma in i det svenska samhället, säger Elouviza Cengiz, språklärare för nyanlända i Falköping.

– De tappar tilltro, de tappar motivation. Och när de för reda på såhär konkret "nej,du får avslag, dina anhöriga får inte komma hit", då finns det inte riktigt någon motivation att integreras i Sverige, säger Elouviza Cengiz.

Svenska Röda korset som tar emot många splittrade familjer uppmanar i dag regeringen att se över lagstiftningen, och migrationsminister Tobias Billström lovar att det ska ske.

– Jag anser att vissa grupper har problem att klarlägga sin identitet och kunna visa upp pass som godtas av svenska myndigheter. Mot bakgrund av det tycker jag det är läge att analysera utlänningslagen och titta närmare på hur den är konstruerad i den här frågan, säger Tobias Billström.

Anders Jelmin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista