Många företag vill dra fördel av ESS-bygget

Bygget av de stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund får näringslivet i Skåne att vädra morgonluft. Både små och stora aktörer är sugna på de stora kontrakten. En som hoppas kunna dra nytta av forskningsanläggningarna är Patrik Tallberg från Ramlösabrunns mekaniska AB.

– Vi hoppas på ett eller annat kontrakt från de stora drakarna och att vi får vara med och slåss om smulorna. Det kan bli ganska mycket, säger Patrik Tallberg.

De båda forskningsanläggningarna ESS och Max IV som ska byggas utanför Lund kommer att kosta 15 respektive tre miljarder kronor.

Dessutom planerar Lunds kommun att uppföra en helt ny stadsdel i närheten av anläggningarna så det är med andra ord många stora kontrakt som kommer att läggas ut för upphandling.

Idag hölls en konferens om just de affärsmässiga möjligheterna i samband med ESS och Max IV som lockade närmare 400 företagare. En av dem var konsulten Christer Möller som hoppas kunna sälja sina tjänster.

– Jag har en bakgrund i Öresundsförbindelsen och Hallandsåsen och jag tror att de erfarenheterna skulle kunna vara till nytta, säger han.

Mycket av utrustningen till forskningsanläggningarna är tekniskt avancerad och det finns bara ett fåtal tillverkare i hela världen.

Men det finns ändå möjligheter för det lokala och regionala näringslivet att vara med och dela på kakan, berättar Mats Lindroos, divisionschef på ESS.

– Det lokala näringslivet har väldigt stora chanser, framför allt i det här skedet att gå i konsortium med stora europeiska aktörer som levererar den här typen av utrustning. Man kan bli de som lokalt producerar och representerar de här företagen, säger han.

Men allt handlar inte bara om betong och avancerad utrustning. Anläggningarna förväntas locka tusentals gästforskare till regionen och det hoppas man ska ge tillväxt även för kringnäringar som hotell, restauranger, konferensanläggningar med mera.

När den större av anläggningarna, ESS, når sin fulla kapacitet runt år 2026 så kommer den ha en driftskostnad på runt en miljard kronor om året.

En stor del av de pengarna kommer att läggas i närområdet tror Lunds universitets ordförande, före detta finansminister Allan Larsson, som varit svensk chefsförhandlare för ESS.

– När man sedan kommer i driftsskedet så är det väldigt mycket servicetjänster som ska till. Vi vet att erfarenheter från andra stora anläggningar är att ungefär 80 procent av driftskostnaderna som läggs ut i form av beställningar hamnar i närområdet. Det gäller inom en radie på cirka tio mil, så det är Själland och Skåne, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".