På väg till vinterbete.

Samer förlorade tvist om renbete

Uppdaterad 17:00
Samerna i Härjedalen förlorade till sist kampen om vinterbetet. Den långdragna tvisten mellan markägare och renägare avgjordes på torsdagen när Högsta domstolen meddelade att den inte tänker ta upp fallet till prövning. (Ekot och SR Jämtland)

Varje år när vintern kommer vänder renarna söderut, till vinterbetet nere i skogslandet. Men sedan i början av 1990-talet har omkring 700 privata markägare hävdat sin rätt.

De vill ha betalt för att renarna ska beta på deras mark och de vill ha ersättning för de skador renarna åsamkar. Renägarna har hela tiden hävdat sin sedvanerätt, att renarna har flyttat så här innan vare sig markägare eller renägare fanns.

Chockbesked
Magnus Renfält, renägare i Mittådalens sameby i Härjedalen, är bitter efter dagens besked om att Högsta domstolen inte tar upp fallet till prövning.

– Det kom som en chock att vi inte har någon sedvanerätt, säger han.

Saknar pengar
Nu står alltså domen från nedre Norrlands hovrätt fast. Förutom att de måste betala de 15 miljoner som rättegången kostat så har samerna inte längre någon rätt att låta renarna beta i skogslandet under vintern. För att få till stånd avtal om arrende måste det till pengar som idag inte finns.

– Staten måste ju komma in förr eller senare annars är det bara att lägga ner renskötslen i Härjedalen, säger Magnus Renfält.

”Statens ansvar”
Karl Erik Mårtensson är en av de 700 markägarna som fick rätt. Han äger 400 hektar mark en bit från Sånfjället i Härjedalen.

– Staten har ett väldigt ansvar, rättegången beror ju på hur den har skött frågan. Staten har också ansvar för betalningen som jag ser det, att ställa pengar till förfogande till avtalsförhandlingar, till arrende och till en fond för ersättning för skador.

Inga garantier från regeringen
Men jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist vill i dag inte ge några garantier. Hjälp att få till stånd avtal är en sak, men att betala för arrendet en annan.

– Det är för tidigt att ta ställning till den frågan. Den första uppften är att man får till stånd ett avtal mellan markägare och samer. För att det ska vara möjligt har jag förstått att man också vill ha ett ekonomiskt stöd för att klara förhandlingarna.

Flera renägare säger nu att de inte kan fortsätta med sin rennäring om de inte får någon garanti från staten att den går in och betalar. Då får de lägga ner, säger de.

– Jag har ingen kommentar till det i dag och jag tycker att det är för tidigt att resa den typen av frågor. Först ska vi se till att det blir ett avtal mellan parterna. Sedan får man ta ställning till om det finns andra problem som behöver lösas.

Men hur ställer du dig till om det finns andra problem att lösa?

– Det är för tidigt för mig att kommentera i dag, säger Ann-Kristin Nykvist.

Mari Forssblad,
med hjälp av SR Jämtland.
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista