Domar för helikopterrånet meddelas i dag

I dag kl 11 meddelas domen för de tio män som åtalas vid Södertörns tingsrätt för helikopterrånet av en värdedepå i Västberga förra hösten. Åklagarna har krävt maxstraffet på tio års fängelse för fem av dem, men tror också att betydligt fler personer, som ännu är på fri fot, deltagit i kuppen.

Ordet spektakulärt har använts flitigt i beskrivningarna av helikopterrånet av G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm den 23 september förra året. Ett rån som även fått uppmärksamhet internationellt och listats som ett av historiens mer extraordinära tillslag.

Det var strax efter fem på morgonen som rånarna sprängde sig in i värdedepån och stal 39 miljoner kronor. Pengar som transporterades bort i helikopter och där bara en liten andel av den summan återfunnits av polisen.

Många av de anställda som befann sig i byggnaden vid rånet fruktade för sina liv, och kräver drygt 800 000 kronor sammanlagt i ersättning för kränkning, berättade deras målsägarbiträde Max Fredriksson, vid den månadslånga rättegången som avslutades i början av förra månaden.

– En mycket hög kränkningsersättning måste utdömas.

Fem av männen åtalas för grovt rån och fem för medhjälp till grovt rån. Däribland en man som ska ha placerat bombattrapper runt polisens egen helikopterhangar så att de inte kunde användas i jakten på förövarna.

Men trots att åklagarna presenterat bevis som DNA-spår, vittnen och telefontrafik, är det endast en av dem som erkänt inblandning i rånet. De andra nekar.

Det gör även mannen som utpekas som förare till rånarhelikoptern. Han är redan miljonär, och saknar motiv, sa hans advokat Leif Silbersky vid slutpläderingen.

– Det finns inte en tillstymmelse till bevis. Lägg märke till åklagarna pläderar en hel dag utan att ta upp motivfrågan överhuvudtaget. Varför inte? För det finns inget motiv.

Samtidigt fortsätter utredningen. Åklagarna tror att mellan 15 och 20 personer deltagit i rånet.

Sex av de tio åtalade sitter fortfarande frihetsberövade efter rättegångens sista överläggning, vilket tyder på att de kommer att dömas.


Bilder från det spektakulära rånet

#text=3118673#använde sig av helikopter för att komma åt en värdedepå i Sverige. Se bilder tagna i samband med rånet.

Helikopterrånet dag för dag

#text=3135318#från den 23 september förra året då rånet ägde rum, fram till gripandet av de personer som åtalades.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista