1 av 5
En ungersk soldat som har på sig skydd mot de kemiska gifterna i Devecser i Ungern. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
2 av 5
En av de boende i byn Kolontar tar på sig en mask för att rensa framför sitt hus som är översvämmat av toxiskt slam. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
3 av 5
En gård i Kolontar, cirka 17 mil sydväst om Budapest, översvämmad av slam. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
4 av 5
Människor som bor i byn räddar sina ägodelar som är översvämmade av giftigt slam. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
5 av 5
Gården översvämmad av giftigt slam. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
Ungern

Upprensning av slam kommer ta ett år

I Ungern uppger myndigheterna att det kommer att ta minst ett år att rensa upp i områdena som har täckts med frätande slam sedan en damm vid ett aluminiumverk brast i måndags. Det kommer att kosta tiotals miljoner euro och Ungern kommer antagligen behöva EU-stöd för att klara av saneringen.

Ungerns miljöminister säger till brittiska BBC att de två översta centimeterna jord i hela det 40 kvadratkilometer stora området behöver skrapas bort. Området är väldigt stort, föroreningen är mycket omfattande, det behövs mycket personal och maskinell utrustning, sa Zoltan Illes. Det är en ekologisk katastrof.

Fyra människor dödades när slammassorna vällde fram i måndags, tidigare uppgavs sex personer vara saknade, den siffran har nu reviderats ned till tre. 110 personer har räddats ur det giftiga, frätande slammet. 61 vårdas på sjukhus, varav 8 för allvarliga skador.

Slammet innehåller tungmetaller som bly och kadmium, det är lätt radioaktivt och är mycket alkaliskt, det har alltså ett så högt PH-värde att det är starkt frätande. Myndigheterna dumpar nu sura kemikalier i floderna i området för att försöka neutralisera utsläppet, man försöker också att binda slammet med hjälp av gips. Förhoppningen är att begränsa mängden och att göra slammet mindre farligt medan det rör sig nedströms, mot floden Donau. Det kommer att ta fyra till fem dagar för utsläppet att nå Europas näst längsta flod, en flod vars natursköna delta är upptaget på UNESCOs världsarvslista.

Företaget MAL som driver aluminiumverket där dammen brast förnekar att deras säkerhetsrutiner är bristfälliga, och de vill återuppta alumiumproduktionen till helgen. Företaget menar också att det röda slammet är ofarligt. Det fick Ungerns inrikesminister att föreslå att företagsledningen tar sig ett dopp i slammet för att känna efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".