Stor osäkerhet på den svenska marknaden

Det går fortsatt trögt på marknaden för företagsaffärer och börsnoteringar i Sverige. För trots att det då och då kommer ljusa signaler så är osäkerheten bland köpare och säljare stor, säger Peter Bäärnhielm, chef för företagstransaktioner på Carnegie.

– Det bästa sättet att beskriva läget är att marknaden är avvaktande. På både sälj- och köpsidan vill man avvakta och se hur resten av året kommer att utveckla sig.

Osäkerheten är stor, både hur företagen ska gå framöver och vad som ska hända med många länders ekonomier. Det är en anledning till att de stora företagsaffärerna och börsintroduktionerna varit få i Sverige under den senaste tiden, menar Peter Bäärnhielm.

Statistik som Ekonomiekot fått från analysfirman Mergermarket visar att den största företagsaffären i Norden under september månad skett i vårt grannland Danmark.

Där har telekombolaget TDC sålt bolaget Sunrise communications till det brittiska riskkapitalbolaget CVC capital för över 23 miljarder kronor.

Här i Sverige är budstriden om Munters mellan Alfa Laval och riskkapitalbolaget Nordic Capital den största affären. Alfa Lavals senaste bud är värt runt 6 miljarder kronor.

I Stockholm var det nu ett bra tag sen börsklockan ringde på Nasdaq OMX, men det är mer fart i Danmark - så sent som i onsdags noterades smyckesföretaget Pandora.

Peter Bäärnhielm på Carnegie menar att börsnoteringarna är färre än väntat och att det ställs höga krav på de bolag som noteras.

–  För bra bolag, i spännande branscher och med bra verksamhet så har det visat sig att det finns en stor efterfrågan.

Många bedömare har tidigare trott att börsintroduktionerna skulle ta fart nu under hösten men Peter Bäärnhielm säger att många vill fortsätta att vänta och se hur året slutar.

– Om du sitter i början av oktober 2010 så kanske du drar slutsatsen att du hellre väntar till du kan redovisa helårssiffror för 2010, innan du trycker på knappen.

– Det är inte uteslutet att man vill se ytterligare något kvartal nästa år som tydligt visar den här trenden innan man trycker på knappen. Läget just nu kan beskrivas bäst som avvaktande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".