USA: Minst 180 000 soldater har fått hjärnskador

Allt fler amerikanska soldater kommer hem med hjärnskador efter krigen i Irak och Afghanistan. Sedan krigen startade har nu 180 000 soldater diagnostiserats med hjärnskador, enligt en undersökning från försvarsdepartementet Pentagon. För många blir behandlingen långvarig.

David Gaffney blev skjuten när han bevakade en vägspärr i Bagdad i februari 2007. Kulan gick rakt genom hjärnan, in nära vänster tinning och ut genom bakhuvudet.

Han opererades och låg nedsövd i nära en månad. Ärren på utsidan har läkt nu, men på insidan finns skadorna kvar.

– Skottet genom hjärnan har skadat korttidsminnet. Jag kan vara på väg mot mitt arbetsrum och så glömmer jag plötsligt var det ligger, säger David Gaffney.

– Det är också svårt att komma ihåg vardagssysslor, som att stänga av spisen eller att ta sina mediciner.

Det är i dag precis nio år sedan USA gick till krig i Afghanistan, och krigföringen där och i Irak har lett till att en ström av amerikanska soldater kommer hem med olika former av hjärnskador, ofta efter att de varit med om explosioner.

Minst 180 000 har hittills diagnostiserats enligt officiella uppgifter, men flera patientgrupper hävdar att den verkliga siffran är betydligt högre, eftersom många hemvändande militärer försöker dölja sina problem, av rädsla för att stämplas som psykiskt sjuka.

– Mina överordnade märkte att jag inte var frisk, men för mig var det svårt att erkänna. Hjärnskadorna kändes som ett misslyckande, säger David Gaffney.

Han får nu vård på Walter Reed-sjukhuset i Washington, och väntar på att lämna militären med sjukpension 36 år gammal.