Pensionerna kan bli lägre än väntat

Det är stor risk att pensionerna blir lägre än väntat om regeringen fortsätter att ta pengar från AP-fonderna för att bättra på statens ekonomi. Det visar en ny rapport från Riksförsäkringsverket.

Det är just nu gott om pengar i pensionssystemet och regeringen skulle kunna ta ut nästan 100 miljarder kronor till att förbättra statens ekonomi. Enligt Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg, är risken är stor att pensionerna blir lägre än väntat om regeringen fortsätter ta ut pengar.

– Pensionerna kommer att öka mindre än vad de annars skulle ha gjort, säger Anna Hedborg.

Kan ta 96 miljarder
AP-fonderna används för att betala pensionssystemet. Regeringen har tidigare tagit hand om pengar från fonderna för att bättra på statens finanser och nu vill den veta om den kan göra det igen.

Riksförsäkringsverket svarade på torsdagen att teoretiskt kan regeringen ta 96 miljarder. Men det är riskabelt. Om någonting i ekonomin går sämre än regeringen hoppats, om till exempel ekonomin får en sämre fart eller jobben inte blir så många, så är risken stor att pensionerna blir oväntat låga.

Det finns till och med en risk för det även om regeringen inte rör AP-fondernas pengar.

PRO kritiska
Pensionärsorganisationen PRO har tidigare accepterat att regeringen för över pengar från AP-fonderna till statskassan, men inte den här gången, enligt förbundssekreterare Leif Karlsson.

– Man är för nära den gräns som finns och som kan innebära att pensionsökningarna blir lägre än vad de annars skulle varit. Vi har också en befolkningsutveckling som innebär att påfrestningarna på pensionssystemet ökar när vi får allt fler äldre. Därför måste AP-fonderna växa nu framöver, så att kan kan ta stöten tio år.

Ger inga svar
Socialförsäkringsminister Berit Andnor vill inte svara på om regeringen tänker ta hand om AP-fondernas pengar.

– Vi tänker inte ta några pengar från AP-fonderna om inte pensionssystemet klarar av det.

Vad menas med att klara av?

– Det är ju den beredning och den bedömning som vi får göra nu när vi tittar närmare på den här rapporten.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista