Stor antikorrupptionsrazzia i Puerto Rico

Den federala polisen FBI i USA har genomfört vad som beskrivs som den största interna anti-korruptions-razzian i sin historia. Mer än 100 poliser har gripits i Puerto Rico för samarbete med knarkmaffian.

Omkring 900 FBI-agenter medverkade i aktionen som genomfördes igår, drygt 750 av dem skickades i hemlighet till Puerto Rico från olika håll i USA men öns egna FBI deltog också.

När razzian var klar hade man gripit 129 personer, de flesta lokala poliser liksom fångvaktare, nationalgardister och även två amerikanska arméofficerare, fyra personer är fortfarande på fri fot.

De gripna är misstänkta för att på olika sätt ha medverkat i narkotikasmuggling, bland annat genom att ge vapenskydd åt knarklangare.

De riskerar nu fängelse i minst tio år och upp till livstid. FBI säger att att spaningen har pågått i mer än två år och att det här är den största operation i sitt slag som polisen genomfört. Puerto Rico anses vara ett mycket viktigt centrum för narkotikasmuggling till USA.

Enligt FBI hör de gripna inte till ett sammanhållet kriminellt gäng utan det handlar istället om mer eller mindre separata grupper över hela ön.

Puerto Rico tillhör USA men är delvis självstyrande, det är ingen delstat och invånarna deltar inte i amerikanska val som andra medborgare. Däremot gäller USAs federala lagar på Puerto Rico.