Yrkar på sex års fängelse för dödskörning

På torsdagen avslutades rättegången i Umeå mot en man som i augusti förra året körde ihjäl en elva månader gammal flicka och hennes farmor i en by utanför Umeå. Åklagaren vill att mannen ska dömas till uppemot sex års fängelse.

– Jag menar att förhandlingen här har visat att det är styrkt att den här mannen har gjort sig skyldig till naturligtvis grovt rattfylleri men även vållande till annans död, grovt brott, säger vice chefsåklagare Axel Holmberg.

Rattfulla i olyckor
I augusti 2003 var en 62-årig kvinna ute och gick med sitt 11 månader gamla barnbarn. De blev påkörda av en bil. Båda dog. Bilföraren var berusad. Vid olyckan hade han 2,17 promille alkohol i blodet.

Den här olyckan var en i en rad dödsolyckor i trafiken i Västerbotten under förra året där alkoholpåverkade bilförare var inblandade. Enligt siffror från Vägverket dog 30 personer i Västerbottenstrafiken under 2003. I nära hälften av fallen var det en rattfull person som orsakade olyckan.

I övriga landet är det mer ovanligt att rattfyllerister orsakar dödsolyckor. Siffrorna för hela riket visar att ungefär en fjärdedel av dödsolyckorna i trafiken är alkoholrelaterade.

Gick ut i vägen
Mannen som körde ihjäl kvinnan och barnet utanför Umeå förra året erkänner rattfylleri, men inte vållande till annans död. Enligt mannens advokat Mats Bergström skulle olyckan ha inträffat även om mannen varit nykter, eftersom kvinnan gick rätt ut i vägen med barnvagnen.

– Det finns ju ändå situationer som inträffar, det är ju många dödsolyckor med nyktra förare som man bara inte kan parera, som att djur kommer ut på vägen, människor tvärgår ut på vägen och då kan man inte säga att det är förarnas fel. Föraren ska vara anpassad till vad man ska förvänta sig, säger Mats Bergström.

Filippa Armstrong, SR Västerbotten
filippa.armstrong@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se