Idre Fjälls vd dömd för dödsolycka

Idre Fjälls vd Lars Axelsson är ansvarig för dödsolyckan i den branta backen Chocken för fyra år sedan då en 23-årig skidåkare omkom.

Mora tingsrätt dömde på torsdagen Axelsson till villkorlig dom och 75 dagsböter för vållande till annans död.

Jan Nilsson är pappa till den omkomne skidåkaren.

– Det känns skönt på ett sätt, men samtidigt har vi alla förlorat. Vi är de största förlorarna i det här fallet, säger Jan Nilsson.

Villkorlig dom och 75 dagsböter för vållande till annans död är det Lars Axelsson dömts till. Ni vill ställa honom till ansvar för grovt vållande?

– Ja, vi tycker att det finns så mycket, som ligger honom till last att vi tycker att det borde vara fråga om grovt vållande, men vi har kommit en bit på vägen, säger Jan Nilsson.

Innebär det att ni tycker att dagens dom var för mild?

– Vi tycker det, men vi får se, säger Jan Nilsson.

Kan du säga om ni kommer att överklaga domen?

– Nej, jag har precis talat med vår advokat i fallet. Vi måste titta igenom hur domstolen argumenterat först, säger Jan Nilsson, pappa till den omkomne 23-åringen.

Lars Axelsson vill inte kommentera domen idag, utan hänvisar till sitt juridiska ombud, advokat Håkan Müntzing.

– Idrefjäll och vågar jag säga alla sportanläggningar jobbar tufft med säkerhetsfrågor. Man kan inte förutse allt. Nu har första instans tittat på händelsen och funnit att Idre fjäll är ansvarig. Vår uppfattning är dock att ingen enskild kan hållas ansvarig för den tragiska olyckan. Det vore orimligt om våra sportanläggningar ska bära ansvaret för den enskilde utövarens handlingar, säger advokat Håkan Müntzing.

– Som du noterar har man inte gått på målsägandens linje att döma Lars Axelsson till grovt vållande. Man har också begränsat skadeståndsskyldigheten, säger Håkan Müntzing.

Har du talat med Lars Axelsson efter domen?

– Han har inga kommentarer. Vi kommer att gå igenom domen närmare och i slutskedet kommer vi att avgöra om vi ska överklaga eller inte. Det vet jag inte idag, säger advokat Muntzing.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista