Sämre än väntat för AstraZeneca

Läkemedelskoncernen AstraZeneca gjorde en vinst på 8,5 miljarder kronor under det första kvartalet. Det är sämre än samma kvartal i fjol, och också sämre än vad aktiemarknaden hade räknat med.

Martin Niklasson, koncernens globala forskningchef, förklarar vinsttappet med att grossisterna i USA byggt upp för stora lager av medicin.

Men han påpekar också att försäljningen under det första kvartalet blev över 48 miljarder kronor och att det var försäljningsrekord.

Till skillnad från företag i andra branscher, så beror den ökade försäljningen inte på att AstraZeneca nu känner av att konjunturen tar fart, säger han.


Samtidigt som AstraZeneca presenterade sin kvartalsrapport höll man också bolagsstämma i London men de svenska aktieägarna var med på videolänk i Globen utanför Stockholm.


Överraskningen på stämman var att den nuvarande styrelseordföranden Percy Barnevik, som redan i slutet av förra året sa att han skulle lämna ordförandeposten, inte gjorde det vid dagens stämma. Utan han valdes om - samtidigt som hans efterträdare, Renaultchefen Louis Schweitzer, valdes in i styrelsen.

I sitt tal vid stämman sa Percy Barnevik att han själv skulle avgå någon gång senare i år.
AstraZeneca är ju numera ett brittiskt bolag i juridisk mening, och enligt brittiska regler kan styrelsemedlemmar komma och gå löpande.

Eva Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista