Oro för inflation i USA

I USA kom i dag BNP-siffror som visar att tillväxten i den amerikanska ekonomin är stark, om än inte så kraftig som analytikerna räknat med. Men oron för inflation är stor.

Osäkerheten kring tillståndet i den amerikanska ekonomin och spekulationerna kring vad centralbanken tänker göra minskande knappast på Wall Street och bland andra intresserade efter dagens rapport om bruttonationalprdoukten, BNP, alltså det samlade värdet av varor och tjänster.


Handelsdepartementets preliminära siffror visar att den amerikanska ekonomin stadigt fortsätter att växa - med 4,2 procent under första kvartalet räknat på årsbasis - och de senaste nio månaderna har USA haft den kraftigaste genomsnittliga BNP-tillväxten på nästan 20 år.


Men dagens kvartalssiffra var ändå betydligt  sämre än vad analytikerna hade räknat med - och det finns ett stort  orosmoln - risken för inflation.

En viktig värdemätare i det sammanhanget - ett index för den privata konsumtionen, som centralbankschefen Alan Greenspan uppges fästa stor vikt vid  - steg oväntat mycket under första kvartalet i år, vilket satte ny fart på diskussionerna om en räntehöjning.


På tisdag ska centralbanken diskutera frågan - någon förändring av nivån väntas inte då, däremot att Greenspan och hans kolleger tydligare flaggar för att en höjning är på gång.

Men banken väger naturligtvis också in bland annat utvecklingen i omvärlden, främst kriget i Irak, där negativa nyheter påverkar inte minst aktiehandeln. Men kriget har också lett till att staten spenderar mer pengar på inköp till försvaret, vilket är en viktig orsak till  BNP-tillväxten.

Anders Ask / New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista