Dilbara Kotjkonovas son Almaz dodades i upploppen i Osj i juni. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Spänt läge i Kirgizistan inför valet

I Kirgizistan i Centralasien blir läget alltmer spänt inför söndagens parlamentsval. I huvudstaden Bisjkek angrep demonstranter i går högkvarteret för ett avoppositionspartierna och i södra delarna av landet går rykten om nya våldsutbrott.

Diskussionerna är intensiva på det centrala torget i staden Osj i södra Kirgizistan. Efter de blodiga sammandrabbningarna i Osj mellan olika etniska grupper i juni är rädslan stor att våldet på nytt ska blossa upp i samband med parlamentsvalet.

Det populära oppositionspartiet Fäderneslandet anklagas för att vilja återinsätta förre presidenten Kurmanbek Bakijev som gick i landsflykt i april. Partiet säger sig vara utsatt för en smutskastningskampanj som syftar till att stoppa Fäderneslandet från att delta i valet. Eller i värsta fall till att helaparlamentsvalet ställs in, något som presidenten Roza Otubajeva hotat med om säkerheten inte kan upprätthållas.

På torget i Osj finns 54-åriga Dilbara Kotjkonova men hon deltar inte den politiska diskussionen. I stället håller hon upp ett porträtt på sin son Almaz som var 31 när han försvann under våldsamheterna i juni.

– De hittade kroppen men inte huvudet, säger Dilbara Kotjkonova och visar ett foto på en svårt sargad huvudlös kropp.

Kotjkonova vakar nu dag och natt i ett traditionellt kirgiziskt jurta-tält intill torget i väntan på att Almaz mördare ska gripas.

Bitterheten är stor i södra Kirgizistan över att myndigheterna i början av sommaren inte kunde förhindra det etniska våldet som skördade över 400 liv och lämnade 2 000 hus nedbrända.

Men Dilbara Kotjkonova tänker inte rösta ens på oppositionen. Efter sonens våldsamma död ser hon och hennes man ingen framtid.

- Vi är inte intresserade av vem som kommer in i parlamentet eller vem som är president, säger Dilbara Kotjkonova.

FredrikWadström, Osj

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".