Terrormisstänkta omhäktade

De fyra män som misstänks för terroristbrott omhäktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt. Men samtidigt mildrade tingsrätten brottsrubriceringen till medhjälp. Åtal ska vara väckt inom två veckor.

– Brottsrubriceringen innebär att man bara är skyldig till en del brottet, inte till det fullbordade brottet, säger åklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Vad har lett fram till den ändrade brottsrubriceringen?

– Det kan jag inte svara på.

Männen ska alltså sitta kvar i häktet, misstänkta för medhjälp till terroristbrott i bland annat Stockholm, från december förra året till april i år.

De häktades på sannolika skäl, vilket betyder att tingsrätten anser att misstankarna är starkare i dag än när de häktades i förra veckan.

Sekretess råder
Det råder sekretess kring utredningen och förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar, men enligt uppgifter till Ekot tidigare finns det misstankar om inblandning i attentatet i den kurdiska staden Arbil i norra Irak i februari. Då dödades över 100 människor när självmordsbombare attackerade två kurdiska partikontor.

Det har tidigare framkommit att dådet skulle rikta sig mot staten Irak, men åklagaren vill inte säga något om utredningen.

Av de fyra männen har tre irakisk bakgrund. De greps för en dryg vecka sedan i Malmö och Stockholm och har hela tiden nekat till brott.

– Om jag ska uttala mig så är kanske det nya materialet presenterat på ett mera övergripbart och lättförståeligt sätt än vad det var tidigare. Det har gjort att man nu kan tycka att skälen är något starkare när man kan läsa sig till dem och inte bara lyssna som hänt i det här fallet, säger Peter Mutvei, en av de häktades advokater.

Finns det några nya uppgifter?

– Ja, det kan finnas några nya uppgifter.

Tänker ni överklaga?

– Det tror jag inte, säger Peter Mutvei.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista