Hundratals regler för nya EU-länder

Sammanlagt 322 nya övergångsregler och undantag träder i kraft för de tio länder som från och med 1 maj blir medlemmar i EU, alltså betydligt fler än de som diskuterats i Sverige.

När riksdagen i onsdags debatterade fri rörlighet förklarade och försvarade sig socialdemokraten Tomas Eneroth med det faktum att det finnas en mängd övergångsregler och undantag för de nya EU-länderna.

– Själva företeelsen med övergångsregler är inte ny, om nu någon tycks tro det. Många övergångsregler träder i kraft nu 1 maj, sade Tomas Eneroth i riksdagen.

Enligt EU-kommissionen är det 322 nya övergångsregler och undantag som börjar gälla för de tio länder som blir EU-medlemmar 1 maj.

Vanligast på jordbruksområdet
Överlägset vanligast är det med undantag på jordbruksområdet. Här finns 73 undantag. Näst vanligast är det inom skatter och miljö med drygt 50 undantag på vardera området.

Undantagen för EU-bönder handlar om allt från att nya EU-bönder inte förrän år 2013 ska få lika mycket pengar som nuvarande EU-bönder, till att Polen får behålla rätten att kalla en dryck gjord på druvor för polskt vin.

Kärnkraftverk måste stänga
Kärnkraftsreaktorer i Tjeckien och Litauen har fått, vad man kan skulle kunna kalla, ett undantag från kärnsäkerhet och får därför som längst vara kvar till år 2009.

I Polen kommer nästan all el från från kol. Därför har Polen under flera år fått undantag från EU:s regler om utsläpp.

Skattefria varor
Lägre skatt än i övriga EU blir det under några år på till exempel polska böcker och estniska cigaretter. På Cypern blir under några år mat och medicin skattebefriat.

På det sätter fortsätter dom långa listorna sida efter sida. Gemensamt för undantagen är de så gott som aldrig gäller för evigt utan bara för några år framåt.

Inga undantag för EMU och utrikespolitiken
Det finns också områden där de nya länderna inte har några undantag. EU:s gemensamma utrikespolitik är ett exempel på det.

Inget av de nya länderna har heller något undantag när det gäller EMU. Alla måste, när de uppfyller kraven, byta från den egna valutan till euron.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista