Svårtolkad ny politik i Sydafrika

Sydafrika har nu fått en ny regering. Det mest överraskande är att partiledaren för det gamla apartheidpartiet, fick en ministerpost hos den gamla huvudfienden, ANC.

Två partier som bekämpat varandra med lönnmord, bomber, kravaller och terrorhandlingar, verkar nu ha glömt det gamla.

Största partiet för tio år sedan
För tio år sedan var Nationalistpartiet det största partiet i Sydafrika och hade regerat landet under apartheidlagar, det vill säga rasåtskillnad, i nästan femtio år.

Idag har Nya Nationalistpartiet nästan raderats ut och fick bara 1,5 procent av rösterna i senaste valet.

Ändå valde president Thabo Mbeki att utse partiledaren Marthinus van Schalwyjk till miljöminister, som ett tack för att ANC släpptes in i provinsregeringen i västra Kap-provinsen, som ANC helt övertog i valet nu.

Nya tider
En del kallar det dödsstöten mot en gammal fiende, som kanske tappar resterande stöd hos sina väljare nu, andra ser det som en väg mot nya tider.

Men en annan fiendskap håller på att blossa upp igen; Inkahtapartiets ledare Mangosuthu Buthelezi fick sparken ur regeringen, där han suttit de senaste tio åren, för att behålla lugnet i provinsen KwaZulu/Natal, där det rått en väpnad fred mellan ANC och Inkatha under tiden.

Svårtolkat
Två omstridda provinser, där ANC inte har haft makten tidigare, med två fiender i ledningen, och nu väljer Mbeki att omhulda den vite och stöta bort den svarte ledaren. Den högsta protesten mot det, kommer från de mest konservativa vita.

Sydafrikas politiska landskap är inte lätt att tolka.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista