Google siktar på börsen

Det amerikanska internetsökningsföretaget Google lämnade på torsdagkvällen in en ansökan om börsnotering. Det har redan i förväg betecknats som årets affär i USA och bolaget tros redan första börsdagen värderas till minst 20 miljarder dollar. Men enligt amerikansk expert är det mycket kring bolaget som är okänt.

– Det går med vinst och växer, men Google är inte ett vanligt företag. Börsintroduktionen sker på otraditionellt sätt, så det är mycket investerarna nu måste studera, säger Richard Peterson, författare till en bok om börsintroduktioner, till tv-kanalen CNBC.

Googles grundare säger också i ett uttalande att investerarna får vara beredda på vad de kallar en skakig resa, eftersom företaget tänker fortsätta satsa på högriskprojekt och inte anpassa sig till Wall Streets krav och önskemål.

Offentlig auktion
Enligt ansökan ska aktier för minst 2,7 miljarder dollar säljas genom en offentlig auktion, vilket är ett ovanligt tillvägagångssätt på Wall Street.

Auktionen kommer enligt uppgift bli den mest omfattande hittills. Ägarna säger att de vill få en bättre spridning på ägandet och har också sett till att de själva kommer att ha kvar makten över bolaget.

Vinst första kvartalet
Det är ännu inte klart om Google ska noteras på New Yorkbörsen eller Nasdaq.

I samband med börsansökan lämnade bolaget, som hittills varit mycket hemlighetsfullt, sin första mer offentliga kvartalsrapport. Den visade en vinst på 64 miljoner dollar för årets första tre månader, vilket är mer än dubbelt så mycket som samma period för ett år sedan.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se