Ungern

Det giftiga slammet har nått Donau

I Ungern rapporterar myndigheterna att allt växt- och djurliv är utslaget i den lilla floden Marcal, som rinner genom området där en damm brast i måndags. Det giftiga slammet nådde floden Donau vid lunchtid i dag men där har man ännu inte sett några skador.

Genom att dumpa syror och gips i det röda slammet har räddningsarbetarna nu fått ner utsläppets ph-värde så att det inte längre är frätande och vattenprover i Donau visar att Europas näst längsta flod än så länge inte har påverkats.

Däremot återstår farhågor om tungmetallerna i utsläppet, som bly, kadmium och arsenik, alltihopa restprodukter från aluminiumtillverkning.

Tungmetaller bryts inte ned utan fortsätter att cirkulera i ekosystemen, värst blir effekterna för djur högt upp i näringskedjan, som människan. Tungmetaller orsakar skador på bland annat nervsystemet och på det reproduktiva systemet.

Ungerns premiärminister Viktor Orban besökte det drabbade området i dag och konstaterade att det inträffade är en allvarlig ekologisk tragedi.

– Via floderna får utsläppet effekter många mil härifrån, sa premiärministern.

Han sa också att det inte är någon idé att försöka återuppbygga de hårdast drabbade byarna eftersom marken är så förorenad.

En talesman för miljöorganisationen Greenpeace beskriver utsläppet som en av de tre värsta miljökatastroferna i Europa de senaste decennierna.