Jan Carendi fick 55 miljoner kronor.

Skandiachefer fick minst 230 miljoner

De fem högsta cheferna i Skandias tidigare dotterbolag i USA har fått ut bonusbetalningar på minst 230 miljoner kronor från slutet av 1990-talet och fram till 2003. Det visar en genomgång som Ekot gjort av handlingar som finns förvarade på den amerikanska finansinspektioonen SEC i New York. Troligen är detta bara toppen på isberget.

Varje år har toppcheferna fått tilldelning av framtida bonusbetalningar.

Handlingarna hos den amerikanska finansinspektionen visar att personer på de fem högsta posterna i bolaget till 2003 fått ut omkring 230 miljoner kronor i utbetald bonus.

Carendi fick 55 miljoner
Svensken Jan Carendi, som var chef för American Skandia under 1990-talet och fram till dess han sparkades i mars 2000, har enligt räkenskaperna kvitterat ut sammanlagt 6 212 000 dollar till och med år 2000. Det motsvarar ungefär 55 miljoner kronor.

Carendis efterträdare i USA, Wade Dokken, började kvittera ut bonusbelöningar 1998 och har fram till 2003 fått ut omkring 70 miljoner kronor från American Skandia.

Kan handla om en halv miljard
Det kan dock handla om mer pengar än utbetald bonus. Värdet på det mest omfattande bonusprogrammet, som haft arbetsnamnet Long Term Incentive Program, har totalt varit uppskattningsvis omkring en halv miljard kronor.

Men det är bara ungefär hälften av det som blev utbetalat innan Skandia sålde sitt dotterbolag till det amerikanska försäkringsbolaget Prudential. Vad som hände efter det är oklart.

Det kan alltså vara så att andra halvan betalats när de lämnade företaget och Prudential blev ny ägare.

Även lägre chefer fick bonus
Dessutom fanns det parallellt med bonusprogrammet för toppdirektörerna ett liknande bonusprogram för lägre chefer. Utbetalningar och värde av det programmet är svårberäknat med de handlingar som finns hos den amerikanska finansinspektionen. Hur stort det är, är också oklart.

På Skandia vill ingen svara på Ekots frågor om den totala summan av bonusbeloppet. Vi vet att det är minst 230 miljoner, det kan vara nästan 500 miljoner om resten utbetalades när för företaget såldes, och ytterligare några hundra miljoner om man räknar med även de något lägre cheferna.

Redovisning utlovad
Skandias styrelse har lovat att redovisa summan inom kort.

Så här sade ordförande Bernt Magnusson till Ekot tidigare i veckan:

– Vi har tagit till oss frågan, vi ser igenom den och när vi har något besked att lämna ska vi göra det.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".