Abu Bakhar Bashir greps på nytt.

Muslimsk ledare greps vid frigivning

Uppdaterad 05:30
I Jakarta utbröt oroligheter på fredagsmorgonen när den indonesiske islamistiske ledaren Abu Bakhar Bashir skulle friges. När det stod klart att han fördes till polisens högkvarter för nya förhör angreps kravallpoliser av uppretade sympatisörer.

Med hjälp av vattenkanoner och tårgas gick indonesisk kravallpolis till motattack mot flera hundra uppretade islamister i Jakarta på fredagsmorgonen. De muslimska aktivisterna kastade stenar och brandbomber mot poliserna, angrep bilar och bussar och försökte ta sig in i Salembafängelset.

Under flera dagar och nätter har anhängare till den 65-årige muslimske ledaren Abu Bakhar Bashir väntat utanför fängelset på hans frigivning. En del av sympatisörerna hade kommit i bussar från andra delar av Indonesien.

Nya bevis
Under några dagar har det stått klart att indonesiska myndigheter inte tänkte frige en av Indonesiens mest prominenta fångar, trots att hans strafftid löpte ut.

Nya bevis har framkommit, har det sagts, som visar att Abu Bakhar Bashir, påstådd ledare för den militanta grupperingen Jamahia Islamiah, verkligen haft en roll inför terrordåden på Bali 2002. Då dödades 202 människor. Bashir har hela tiden nekat all inblandning.

Förhörs på nytt
Han greps kort efter Balidådet och dömdes senare till fyra års fängelse, inte för medverkan till vad som hände på Bali utan andra brott. Straffet avkortades så småningom i en högre instans och frigivningen efter 18 månader i fängelse skulle ske på fredagen.

Abu Bakhar Bashir har i intervjuer kallat de män som dömts för Balidådet för frihetskämpar som varit missledda, men som är värda beröm. Han har uttryckt sin beundran inför Usama bin Ladin.

Muslimska ledare och politiker anklagar det indonesiska rättsväsendet för att ha gett efter för påtryckningar från USA, som anser att det går att binda Bashir till terrordåd. Nu kommer Bashir att förhöras på nytt.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".