1 av 2
Till vänster syns rånarna i G4S värdedepå. Till höger en teckning av några av de män som åtalats misstänkta för rånet. Foto: Polisen. Teckning: Lotta Jarlsdotter.
2 av 2
Klicka för grafik - Helikopterrånet

Långa fängelsestraff för helikopterrånet

I dag kom domen mot de tio män åtalade för det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga för drygt ett år sedan. Sju dömdes till fängelsestraff på mellan ett och sju år och tre friades helt av Södertörns tingsrätt.

Rättens ordförande Catarina Barketorp vill inte kalla rånet för spektakulärt.

– Jag känner inte till något annat rån där man har använt helikopter. På det sättet saknar det till visst mått motstycke, men i övrigt är det ganska likt andra grova rån mot värdetransporter och sådant, säger Catarina Barketorp.

Fem män var åtalade för grovt rån. Av dem dömdes två, den så kallade helikopterföraren samt den man som har erkänt att han var inne i värdedepån den 23 september förra året då rånet ägde rum.

En man som ska ha förmedlat kontakter och därmed deltagit i rånet dömdes i dag av tingsrätten till tre års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Tre av de övriga åtalade fick fängelse i mellan två och fem år för medhjälp till grovt rån. En dömdes till fängelse i ett år för skyddande av brottsling.

Till viss del har tingsrätten gått på åklagarnas linje: dels när det gäller den bilkrock som åklagarna menade arrangerades för att ge helikopterföraren alibi. Den bedömningen gör också tingsrätten.

Även det faktum att rånet planerades med hjälp av så kallade rånarlurar, det vill säa mobiltelefoner som användes i ett slutet kommunikationssystem, är också tingsrättens uppfattning.

I tre fall höll däremot inte åklagarnas linje. Det gäller de män som tingsrätten frikände idag. I ena fallet rör det sig om DNA som bevisning – det räcker inte som enda bevis, enligt tingsrätten. För de två andra frikända har inte åklagarna presenterat tillräckliga bevis.

Den man som erkänt att han var inne i värdedepån, och som dömdes till sju års fängelse för grovt rån, företräds av advokat Peter Lindqvist. Advokaten säger att domen var väntad.

– Det är inte förvånande att man har landat där man har gjort. Gör man väl det hamnar man i en fängelsenivå. Jag tycker något högt här, men inte särskilt förvånande. Enligt mitt förmenande vore en korrekt dom grov stöld och ett fängelsestraff mellan fem och sex år, säger Peter Lindqvist.

De som dömdes i dag är bara några av de som var med och genomförde rånet, säger rättens ordförande Catarina Barketorp:

– Som jag har sagt ser man på depån två till som är inne där. De måste ju ha varit med. De här rånarlurarna som användes under natten tyder ju på att de var fler, men vi vet inget mer än vad som har kommit fram i förhandlingarna, säger Carina Barketorp.

Åklagarna yrkade på maxstraff, tio år, för dem som stod åtalade för grovt rån och mellan fyra och sju års fängelse för dem som misstänktes för medhjälp till grovt rån.

De dömda ska också betala skadestånd till personalen som blev vittnen till rånet, till värdedepåns ägare G4S och till Roslagens helikopter som de stal helikoptern från.

Bevis som rätten har använt sig av är bland annat DNA-spår, telefon- och rumsavlyssning samt filmer från övervakningskameror.

Domen är två hundra sidor lång. Det var den 23 september i fjol som värdedepån i Västberga rånades. De 39 miljonerna som rånarna fick med sig har fortfarande inte återfunnits.


Ekots rapportering om helikopterrånet

Fakta: Helikopterrånet

Onsdagen den 23 september 2009 rånades värdedepån i Västberga i södra Stockholm. Rånarna landade med helikopter på taket och tog sig sedan in i lokalen. De lämnade även platsen via helikopter.

Rånarna kom över 39 miljoner kronor.

Fem män åtalades för grovt rån och fem andra för medhjälp och förberedelse.

FAKTA: 35-årige piloten dömd till sju års fängelse

Den 35-årige piloten, som alltså dömdes till sju års fängelse, har kämpat hårdast för att rentvå sig från rånanklagelsen. Han hade ett välbetalt jobb, villa och familj.

Han ska dock ha haft ett mångårigt narkotikamissbruk, vilket han hävdar att han återföll i under rånnatten. Detta ska enligt honom själv förklara hans minnesluckor från tiden då rån skedde.

Att hans DNA fanns i helikoptern har piloten förklarat med att han under många år använde just den helikoptern i sitt arbete.

Tingsrätten bedömer pilotens berättelse som "inövad". När han exempelvis berättar om vad han gjorde under sitt narkotikarus under rånnatten har han glömt vissa saker, som till exempel att han var på en hamburgerbar. Samtidigt minns han att han där hade lagt ifrån sig glasögon och kavaj på ett bord.

Han har ändrat sina uppgifter på flera punkter och lämnat nya som i vissa fall motsäger dem som han har lämnat förut. Detta har ofta hänt i samband med att nya fakta har kommit fram i utredningen. Hans förklaring till att han till en början undanhållit vissa saker framstår för tingsrätten som efterhandskonstruktioner.

Sammanfattningsvis anser tingsrätten att pilotens berättelse om vad han haft för sig under rånnatten och -morgonen är så osannolika att de kan lämnas utan avseende.

Att han tidigare inte har flugit i mörker och att han inte haft kompetens att landa på en så liten yta som värdedepåns tak avfärdas av tingsrätten.

Pilotens advokat Leif Silbersky har beskyllt åklagarna för att ha "gömt" bevis i den så kallade slasken. Bland annat har Silbersky kallat in en 17-årig flicka som ska ha sett piloten på nära håll under inflygningen. Hon lämnar ett signalement på den man hon ska ha sett som skiljer sig mycket från 35-åringens.

– Snudd på tjänstefel att inte åklagarna åberopat vittnet, säger Silbersky till TT.

TT-Ekot

FAKTA: 31-åring dömd till sju års fängelse

Den 31-årige man, som beväpnad med ett automatvapen var inne i värdedepån tillsammans med två andra män som polisen inte fått tag på, erkände en bit in i rättegången att det var han som syntes på övervakningsfilmerna. Tidigare hade han blånekat.

Mannen påstod att hans ändrade inställning berodde på att han "känt medlidande med rånoffren", vars vittnesmål hade bevekat hans hjärta enligt egen uppgift.

Han erkände sig dock inte skyldig till grovt rån utan bara till grov stöld, eftersom han felaktigt informerats av sina kumpaner att det inte skulle finnas några människor i depån vid den aktuella tidpunkten. Straffet för grov stöld är lägre än för grovt rån.

Han har också hävdat att automatvapnet var oladdat och obrukbart och bara fanns med för att polisen skulle vänta med att gå in i depån när de såg det på övervakningsfilmerna.

Åklagarna trodde för sin del att erkännandet snarare berodde på att 31-åringens DNA hade hittats på flera ställen inne i depån.

TT

FAKTA: 39-årige "hjärnan" dömd för medhjälp

Åklagarna ville ha den 39-årige man som kallas "hjärnan" dömd både för medhjälp och förberedelse till helikopterrånet. Men tingsrätten dömer honom bara för medhjälp.

Att han med hjälp av "gangsterkungen" skulle ha försökt värva en pilot i Serbien är inte styrkt och därmed faller förberedelsen. Visserligen är innehållet i de avlyssnade samtalen mellan 39-åringen och gangsterkungen mycket besvärande för honom, men därvidlag är åtalet inte fullt ut styrkt.

Han faller i stället på sina omfattande telefonkontakter med den 32-åring som tillhandahållit SIM-kort till rånarligan och som överbevisats om kontakter med den man som tillhandahållit sprängmedel.

Vidare är de uppgifter som 39-åringen lämnat om sitt möte med piloten en tid före rånet inte trovärdiga utan har gått ut på att värva denne som helikopterförare vid rånet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".