Åtal väcks för 24-årigt mord

I dag åtalades en 67-årig man från Småland för ett 24 år gammalt mord i Eslöv. Leder åtalet till fällande dom blir det sannolikt det äldsta mordfallet som har klarats upp i Sverige.

1986 mördades en 79-årig man i sitt hem i Eslöv. När Skånepolisens så kallade cold case-utredare började granska det gamla mordet var det gamla kontaktannonser, bedrägeridomar, sparade fingeravtryck tillsammans med bättre analysmetoder som lett fram till mordåtalet mot 67-åringen.

Mannen nekar till brott, men bevisningen har ansetts så stark att han suttit häktad sedan i våras.

Ett annat exempel på hur teknikutvecklingen lett fram till lösningen på ett gammalt ouppklarat brott är morden på 10-åriga Helen Nilsson och 26 åriga Jannica Ekbladh 1989. 15 år efter morden kunde mördaren Ulf Olsson gripas och knytas till mordet på Helen Nilsson tack vare att biologiska spår sparats trots att tekniken inte fanns vid tiden för morden.

Det var till och med så att de dataprogram som används för att analysera DNA utvecklades så snabbt att de månader som förflöt mellan tingsrätts- och hovrättsförhandlingarna gjorde att Ulf Olsson med säkerhet också kunde knytas till mordet på Jannica Ekbladh.

Ann Jangblad är kriminalteknisk expert vid Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Vad gäller DNA-tekniken är den utvecklad så att vi kan undersöka allt mindre mängd DNA, alltså mindre mängd spår. Så tekniken har blivit känsligare och känsligare, säger Ann Jangblad.

För tjugo år sedan letade man efter blodfläckar som var stora som enkronor för att kunna ta prover, men nu har tekniken förfinats så att det räcker med millimeterstora blodstänk för att säkra DNA.

För tjugo år sedan tog det flera månader att göra en DNA-analys och idag kan man få svar samma dag som provet tas på brottsplatsen.

Bara i Skåne är 60 mord ouppklarade. Totalt i Sverige handlar det om drygt 400 ouppklarade våldsbrott med dödlig utgång.

Enligt Ann Jangblad har nya dataprogram förbättrat möjligheten att analysera utredningsmaterial.

– Det är klart att det är en stor hjälp och stöd för att hantera en stor mängd utredningsmaterial och stora mängder data, säger hon.