Fartyget Helix Q4000 vid oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Foto: Gerald Herbert/Scanpix.

Expertgrupp: Vita huset underskattade oljeläckan

Vita huset underskattade hur mycket olja som läckte ut i Mexikanska golfen efter BP-olyckan och försökte också förhindra att korrekta uppgifter om omfattningen kom ut. Det sägs i en expertrapport som haft i uppgift att undersöka hur oljespillet hanterades.

Myndigheterna kom till en början med alldeles för låga uppskattningar om hur mycket olja som rann ut ur den läckande oljekällan och i ett senare skede överskattade man hur mycket man lyckats ta hand om.

Myndigheterna gav därigenom intrycket att de inte var kapabla att handskas med den uppkomna situationen eller att de inte var helt uppriktiga inför det amerikanska folket.

Den skarpa kritiken lämnas av en expertgrupp till den stora utredningen som president Obama tillsatt och som ska utreda hela BP-olyckan.

Den utredningen ska lägga fram sin rapport i januari och det är inte säkert att den kommer att komma till samma slutsatser som expertgruppen men trots det så är kritiken allvarlig för administrationen.

Gruppen säger också att i ett skede vägrade Vita huset att ge oljeexperter tillåtelse att presentera värsta tänkbara uppskattningar för hur mycket olja som läckte ut.

Vita huset gick direkt i svaromål och sa att olika myndighetspersoner redan på ett tidigt stadium gjorde klart att läckaget var omfattande och att det kunde vara större än vad man då trodde.

Expertgruppen är också noggrann med att betona att man inte har funnit någonting som säger att myndigheterna höll tillbaka räddningsarbetet för att man skulle ha underskattat hur mycket olja som läckte.

Det var den 20 april som oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och elva människor dödades. Först i början av september plomberades oljekällan för gott.

Sten Sjöström, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".