Birtukan Mideksa fängslades efter valet i Etiopien 2005. Foto: Samson Haileyesus/Scanpix.

Etiopisk oppositionspolitiker frisläppt ur fängelse

I Etiopien har en av landets viktigaste oppositionsledare Birtukan Mideksa släppts ur fängelse, trots att hon var dömd till livstid. Hennes anhängare jublade utanför hennes hus i går, men det är inte säkert att Birtukan Mideksa nu kan återvända till politiken.

Med rökelse och blommor i händerna jublade Birtukan Mideksas anhängare utanför hennes mammas hus när hon kom dit i går, efter nära två år i fängelse.

– Jag är mycket lättad att vara fri och vara med min familj igen, sa Mideksa till brittiska BBC.

Den 36-åriga, vältaliga och karismatiska Medeksa var en av huvudfigurerna i valet i Etiopien 2005, när stora folkmassor gick ut på gatorna och krävde demokrati efter ett val de ansåg vara förfuskat.

Men oppositionen slogs brutalt ner. Nära 200 människor dödades under protesterna, och en rad oppositionspolitiker sattes i fängelse. De släpptes sedan när de bad regeringen om nåd, men Birtukan fängslades igen efter en intervju i Sverige där hon förnekade att hon hade bett om ursäkt för sina politiska handlingar.

Men den här gången har Mideksa bett om nåd, i ett uttalande som noga publicerats i sin helhet i statliga medier. Där säger hon att hon har betett sig felaktigt och har lurat det etiopiska folket med det hon sa i Sverige.

Med frigivningen kommer också ett villkor att inte arbeta mot landets konstitution, vilket kan användas för att begränsa hennes möjligheter att agera politiskt.

Och analysen från andra delar av oppositionen är klar. Att Medeksa nu släpps fri är inte ett tecken på någon slags förändring i landet, utan beror bara på att valet tidigare i år är över och hon inte längre ses som ett hot, just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".