Nobelpriset

"Jag är mycket överraskad"

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa får årets Nobelpris i litteratur. Pristagaren själv berättar att han är mycket förvånad, eftersom han inte nämnts i nobelsammanhang tidigare.

Den peruanske författaren får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Mario Vargas Llosa har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Sedan mitten av 70-talet är Vargas Llosa invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Mario Vargas Llosa har också gjort inhopp i politiken när han 1990 ställde upp som presidentkandidat i Peru. Han förlorade dock valet.

Kort innan pristagaren offentliggjordes inför hela världen kontaktade Peter Englund Mario Vargas Llosa och berättade om priset.

– Man kan se i hans produktion att det är här en passionerad människa. Och det var en passionerad människas reaktion, han blev mycket, mycket glad och mycket rörd, säger Englund, som fick tag i pristagaren medan denne är på tillfälligt besök i New York.

Priset går till en samhällsengagerad författare, det säger Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

-- Han anser att författarens uppgift inte i första hand är att bjuda på god underhållning, utan han har det nuförtiden lite gammaldags idealet att en författare ska visa vägen, säga sanningar, ifrågasätta och till och med vara ett moraliskt samvete, säger Peter Englund.

Till spanska tidningen El Mundo säger Llosa att han fortfarande inte tror det är sant, att det var mycket överraskande eftersom hans namn inte har nämnts i nobelsammanhang på länge. 

I ett Sveriges Radio-program sade Mario Vargas Llosa för några år sedan att han anser att litteraturen måste vara subversiv och att den ständigt måste vara missnöjd med det rådande i den goda litteraturen.

Fråga

Mario Vargas Llosa

Född 1936 i Peru.

Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Han har först och främst gjort sig känd som romanförfattare, men har även skrivit noveller, essäer och reportageböcker.

Bland hans romaner kan också nämnas Kriget vid världens ände, Bockfesten och Tant Julia och författaren.

Vargas Llosas romaner - 20 till antalet - finns utgivna i dryga trettiotalet länder och många av dem finns översatta till svenska.

Vargas Llosa - som även undervisat och som presidentkandidat gjort ett inhopp i den peruanska politiken - skriver också i den spanska dagstidningen El País.

Källa: Svenska Akademien och Norstedts förlag. (TT)

Årets Nobelpristagare

Medicin/Fysiologi
Robert G. Edwards, för att ha skapat metoderna för provrörsbefruktning
#text=4067682#

Fysik
Andre Geim och Konstantin Novoselov, för sin upptäckt av materialet grafen
#text=4071666#

Kemi
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki, för forskning som har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier.
#text=4074489#

Litteratur
Mario Vargas Llosa, peruansk författare, för hans knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag
#text=4078613#

Fred
Liu Xiaobo, fängslad regimkritiker, för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina
#text=4081863#

Ekonomi
Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides för "analysen av marknader med sökfriktioner".
#text=4089049#


#link=224571# – Sveriges Radios samlade material om Nobelpriset

#link=224591#

#link=225349# (ansvarar för fredspriset)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.