Israelisk kohandel ska rädda fredsförhandlingar

Israel tycks vara på väg att införa en kontroversiell ny lag om att den som vill bli israelisk medborgare måste svära lojalitet mot Israel som judisk stat. Ultranationalisterna i den israeliska regeringskoalitionen som länge har krävt en sådan lojalitetsed har nu fått stöd av premiärminister Benjamin Netanyahu, i vad som tolkas som en politisk kohandel för att rädda fredsförhandlingarna med palestinierna.

Israeliska medier ser kohandel, balansgång och politiska mutor bakom premiärminister Benjamin Netanyahus beslut att stödja sina ultranationalistiska koalitionspartners krav på en ny lojalitetsed.

"Seger för högern", utropar tidningen Haaretz idag och den ultranationalistiske utrikesministern Avigdor Lieberman har prisat Netanyahus beslut i lika starka ordalag som Israels politiska vänster har fördömt det.

"Ett skandalöst och oansvarigt beslut", sade en minister från arbetarpartiet, som också ingår i regeringskoalitionen, "och ett negativt budskap till Israels arabiska medborgare." Var femte israel tillhör den arabiska minoriteten.

Netanyahus nya eftergift till högern och bosättarvännerna ses som ett försök att köpa deras stöd för två månaders byggstopp av israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Det tillfälliga byggstoppet har löpt ut, palestinierna vill inte fortsätta förhandla om det inte förlängs och Netanyahu är utsatt för stark press från USA att gå med på en förlängning och att göra det i tid för Arabförbundets möte i morgon.

USA sägs locka Israel med ett paket med försäkringar om mer militärt och politiskt stöd, men Netanyahu har problem med sin högerflank i regeringen.

Vänsterflanken hoppas nu att en lojalitetsed till den judiska staten, som de inte vill ha, åtminstone ger byggstopp och fortsatta fredsförhandlingar i utbyte.