SJ satsar på tågtrafik i Danmark

SJ satsar på att köra tåg i Danmark. Till helgen börjar man trafikera sträckan Köpenhamn–Odense och det hoppas bolaget är startskottet för fler internationella satsningar.

Köpenhamns huvudbangård är i dag slutstation för X2000-tågen från Sverige. Men från och med söndag så kommer de gå vidare mot Odense på Fyn, och SJ:s vd Jan Forsberg har betydligt större planer än så.

– Vår ambition är att vi ska åka vidare ner mot kontinenten därför blir Danmark ett första naturligt steg att bygga vidare våra expansionsplaner på. Så det här är plattform nummer två om man år kalla Sverige för plattform nummer ett. Den tredje blir när vi kommer ner på kontinenten och har ambition att köra till, förutom Berlin, Hamburg och Bryssel, säger han.

SJ ger sig alltså nu i på den danska marknaden. Danska DSB finns redan på den svenska.

DSB har vunnit flera upphandlingar om att köra regionaltrafik i Sverige. Bland annat så slog man just SJ i en mångmiljardupphandling för några år sedan om att få köra Öresundstågen i södra Sverige och Danmark.

Men SJ vill inte konkurrera i Danmark genom att vinna upphandlingar berättar Jan Forsberg.

– När det gäller upphandlad trafik har det visat sig att DSB bland annat lägger priser som är långt under produktionskostnaderna, i alla fall SJ:s produktionskostnader. Därmed har vi sagt att med de utgångspunkterna så kommer vi i stället att satsa på kommersiell trafik där man tar ansvar för både sina intäkter, kostnader, service och allt vad därtill hör och det tror vi att vi faktiskt är bättre på, säger han.

Hur ska ny lyckas med att konkurrera med DSB på deras hemmaplan?

– Vi ska konkurrera med pris, restid, service och komfort, säger Jan Forsberg.