Tufft år för teleoperatörerna

Det här året ser ut att bli ett tufft år för teleoperatörerna. Nya investeringar i tredje generationens mobilnät kommer sannolikt att pressa ner vinsterna. Och tillströmmningen av nya kunder kommer att stanna av, tror telekomanalytikerna.
En av de analytiker som tror att vinsterna kommer att sjunka är Stefan Olsson vid Fisher Partners. I år börjar teleoperatörerna investera i de nya mobilnäten - vilket kommer att belasta resultaten. Samtidigt får Telia, Tele2 och Europolitan svårare att skaffa nya kunder. De flesta har redan mobilabbonemang idag. Kontentan blir, enligt aktieanalytikerna, lägre eller åtminstone inte ökade vinster i år. Dessutom pressar nu Post och Telestyrelsen operatörerna hårdare än någonsin att sänka de avgifter de tar ut av varandra för att skicka samtal till varandras nät, och som myndigheten anser är en anledning till att det är dyrt att ringa mobilt i Sverige. Den här gången är risken också stor att Tele 2-Comvik och Europolitan-Vodaphone tvingas sänka sina avgifter, vilket skulle innebära intäktsbortfall på hundratals miljoner per år. Tidigare har PTS bara reglerat Telias samtrafikavgift. De tuffare förutsättningarna har redan satt spår i aktiekurserna för telebolagen. Sedan årsskiftet har Europolitan-Vopdaphone och Tele 2 fallit med omkring 20 procent och Telia med omkring 15 procent. Och någon vändning uppåt för börskurserna ser inte Stefan Olsson vid Fisher Partners.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".