Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkivfoto från området kring Mazar-i-Sharif. Foto: Försvarsmakten/Scanpix.

Afghanstyrkan i strid 30 gånger sedan maj

Den svenska truppen i Afghanistan har sen i maj beskjutits och hamnat i strid ungefär 30 gånger och attackerats genom olika former av sprängladdningar som vägminor ungefär 15 gånger.

– Det är inte ovanligt att när vi närmar oss några av de områden som är talibankontrollerade så utsätts vi för eldöverfall både i form av finkalibriga vapen och granatgevär. Det är också kopplat till att man har lagt ut olika former av hemmatillverkade vägbomber, säger överste Gustaf Fahl, chef för den svenska styrkan i Afghanistan.

Hur allvarligt bedömer du att detta har varit?

– Det är klart att det har varit mycket, mycket allvarligt och jag tror att vi måste konstatera att vi har haft en oerhörd tur som inte har dabbats av fler skador än vi har gjort.

Ekot får intervjua Fahl genom en videolänk med svenska styrka i Afghanistan.

Svenska Dagbladet har gjort en sammanställning som visar att den svenska styrkan utsatts för en rad attacker i norra Afghanistan.

Ungefär tio gånger har svenskarna fått be om hjälp från Natos flyg och helikoptrar. Oftast har det fått angriparna att dra sig tillbaka, men vid ett par tillfällen har flyg och helikoptrar varit tvungna att använda kanoner eller robotar.

– När det är en stridssituation går det ju inte då, när striden inleds, att överblicka precis vilken motståndare som vi har emot oss. Normalförfarandet är att tillkalla flygunderstöd. Däremot är det inte en självklarhet att vi sedan använder det utan vi försöker naturligtvis att klara oss med att bara visa upp vilken förmåga vi har, säger Gustaf Fahl.

Flera sprängladdningar har skadat svenska fordon och även svenska soldater har skadats. Men enligt Gustaf Fahl klarar den svenska styrkan situationen bra, även om situationen är stressig.

Enligt Försvarsmakten har läget stabiliserats i delar av det svenska området med mer normalt vardagsliv för invånarna.

Men samtidigt har svenskarna tillsammans med afghanska trupper börjat bekämpa talibanfästen i två områden och det har lett till fler strider.

I Sverige diskuterar nu de politiska partierna om den svenska styrkan snart kan börja dras tillbaka från Afghanistan.

Men chefen för armén, generalmajor Berndt Grundevik, tycker inte att det går att börja dra tillbaka styrkan nu.

– Som bedömningen är nu måste vi vara på plats för att kunna lösa uppgiften innan det blir bättre. Men det är också viktigt att komma ihåg att i den allra största delen har det blivit bättre, säger han.

Men styrkan som helhet behöver vara kvar ett tag till som du bedömer det?

– Ja, det är den bedömning som vi gör militärt, säger generalmajor Berndt Grundevik.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) delar Grundeviks bedömning om att militären måste vara kvar för att säkra civil hjälp.

– Vi behöver både civil och militär närvaro, bistånd och rättsstatsutveckling för att långsiktigt göra en skillnad. Men säkerhetssituationen är sådan att det är Försvarsmakten som har utbildning, utrustning och kompetens att hantera den sorts risker som det är fråga om, säger han.

Enligt Urban Ahlin, Socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor, rör sig svenskarna mer ute för att de utbildar den afghanska armén som ökar i styrka. Det betyder fler strider, men också att utvecklingen går åt rätt håll.

– Vi är med dem ute och det leder till stridssituationer ibland gentemot talibanerna. Det är ändå ett tecken på att vi börjar närma oss den punkt som vi tycker är viktig att fokusera på. Det är när afghanerna själva klarar att ta hand om sin säkerhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".