SAS långt ifrån sparmålet

Det står klart efter gårdagens möte i Köpenhamn mellan SAS-ledningen och facken från Sverige, Norge och Danmark. Besparingar på ytterligare omkring 900 miljoner måste nu bli klara under de närmaste veckorna.
Det är redan klart att 1000 anställda lämnar sina jobb, att flygplan läggs i malpåse och att en hel del anställda går ned både i lön och arbetstid i år för att hjälpa SAS ur krisen - förlusten under förra året väntas bli två miljarder. Men hur de återstående pengarna ska sparas är alltså fortfarande inte klart, och bolaget är långt från målet att 3 500 jobb ska bort och kostnaderna minskas med tre miljarder kronor. Det kan bli svårt att spara 900 miljoner till om inga radikala nya förslag läggs fram, säger Nicholas Fischer som är ordföranden för Luftfartsfunktionärerna, det största facket på Köpenhamns flygplats Kastrup. Ledningen räknar dock med att ha allt klart inom ett par veckor, säger SAS informationschef i Danmark Troels Rasmussen efter det stora informationsmötet i Köpenham. Om en vecka, den 12 februari, ska SAS lägga fram sin årsredovisning - men hela sparplanen behöver inte vara klar då, enligt Troels Rasmussen. Och tid kan behövas - för medan exempelvis Luftfartsfunktionärerna träffat avtal om att jobb ska räddas genom att de anställda avstår från löneökningar och går ned i arbetstid är SAS fortfarande inte överens med andra fackliga organisationer. Den danska kabinpersonalens fackordförande Flemming Beinov säger till affärstidningen Børsen att SAS förslag till grundbemanning på planen inte kan accepteras - och det fackets avtal löper ut 1 mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista