1 av 5
Foto: Daniel Rundqvist/SR.
2 av 5
Erica Dahlqvist i sin monter. Foto: Daniel Rundqvist/SR.
3 av 5
Foto: Daniel Rundqvist/SR.
4 av 5
Foto: Daniel Rundqvist/SR.
5 av 5
Foto: Daniel Rundqvist/SR.
TRÄDGÅRDSTRENDER

Naturen flyttar in till betongen

Trädgården flyttar in i vardagsrummet och vardagsrummet flyttar ut i trädgården. Det är en del av den senaste trenden som presenteras på den stora Trädgårdsmässan för fackfolk i Jönköping just nu.

– Man bor väldigt kompakt, kanske i en storstad, man har en inglasad balkong eller inglasat uterum. Det är bara att gå ut så är man utomhus fast man känner sig som inomhus, säger Erica Dahlqvist, projektledare på Blomsterfrämjandet.

Det är bara en glasvägg emellan?

– Ja. Man odlar gärna sina grönsaker själv, har växter och odlar på höjden. Man kan verkligen omge sig med grönska på en liten yta. Det flyter ihop.

Trenderna är tydliga när trädgårdsföretagen visar upp nyheterna för nästa år. Mycket handlar om vad man skulle kunna kalla för compact living även i växtsammanhang, där största möjliga grönska skapas på små ytor anpassat för cityliv.

Vinterträdgårdar och inglasade balkonger eller uterum övergår i lummiga vardagsrum, gärna med egenodlat.

I Erica Dahlqvists designade visningsmonter får växterna bre ut sig på höjden i olika hyllplan, och i krukor med höga stamväxter används det lediga bottenutrymmet för till exempel en slingerväxt.

Naturen ska helt enkelt in i staden.

– Vi är kanske trötta på betongen i städerna. Man kan verkligen omge sig av grönskan och det skänker ett mervärde till vår livsstil.

Trädgårdsnäringen i Sverige beräknas omsätta runt 12 miljarder varje år och att hänga med i trenderna har blivit allt viktigare. Design, färger, material och kringprodukter som korgar, krukor och annat är i dag en stor marknad.

– Det känns som om idéerna aldrig tar slut.

Parallellt med cityträdgårdarna väntas också nästa års trädgårdsmode präglas av två andra trender - minimalism och vad man kallar vardagssurrealism med färgexplosioner och märkliga kombinationer.

Ann-Cathrine Hild som spanar runt på mässan åt sina döttrar som är i branschen gillar det hon ser och ser det som livsnödvändigt att hänga med i trenderna.

– Det är väldigt viktigt om man ska sälja.

Kan det inte bli för mycket av det perfekta?

– Det går ju i trender. Rätt som det är ska det se slarvigt ut. Men nu ska det vara fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".