ECB-chefen Jean-Claude Trichet

ECB lät räntan ligga fast

Euron stärktes ytterligare mot dollarn i dag, för första gången på åtta månader kostar en euro mer än 1 dollar och 40 cent. Sedan juni i år har dollarn därmed stärkts med 18 procent mot dollarn.

När den Europeiska Centralbanken i dag tillkännagav att de inte ändrar den rekordlåga styrräntan på en procent fick bankens chef Jean Claude Trichet svara på frågor om risken för ett globalt valutakrig.

– Det är viktigare än någonsin att värdet på en valuta motsvarar ekonomins faktiska styrka, sa Jean Claude Trichet vid presskonferensen i Frankfurt i dag och la till att växelkurser i oordning och överdriven rörlighet kan skada den ekonomiska stabiliteten.

ECB-chefen signalerade att centralbanken inte kommer att motverka eurons allt högre värde gentemot dollarn.

Bland andra Kina och Japan har vidtagit åtgärder för att minska värdet på sina valutor och USA trycker mer pengar för att sänka dollarn och det är de här motstridiga inställningarna som har dragit igång spekulationer om ett förestående valutakrig.

Chefen för Internationella valutafonden, IMF, i Washington sa samtidigt att den globala samarbetsviljan som uppstod under finanskrisen är på väg att blekna bort.

Dominique Strauss Kahn sa att termen valutakrig är något för militaristisk men att det är uppenbart att en del länder ser sin valuta som ett vapen och att det är dåligt för den globala ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".