Sydafrikanska Cosatu protesterar mot korruption

I Sydafrika trappar nu det inflytelserika fackförbundet Cosatu upp sin kampanj mot korruption i landet.
– Det är dags att börja skilja på politiker och affärsmän, säger Patrik Craven på Cosatu, med udden riktad mot de inom regeringspartiet ANC som berikar sig på sina poster.

Att politiker samtidigt som de har officiella poster också har egna affärsintressen är mycket vanligt inte bara i Sydafrika utan i många länder över kontinenten.

Vad som däremot är ovanligt är att någon protesterat mot det, som Cosatu nu gör.

– Nästan varje vecka har tidningarna ett nytt fall av misstänkta oegentligheter i förbindelserna mellan politiker och företag, säger Patrik Craven.

– Vi har hittills bara protesterat mot korruptionen verbalt, men nu hoppas vi kunna samla kyrkor, gräsrotsorganisationer, och jurister och revisorer för att komma någonstans med att gräva fram fall som måste undersökas.

Landsorganisationen Cosatu är en av regeringspartiet ANC:s närmaste allierade, men den senaste tiden har relationen blivit mer ansträngd, och nu tar Cosatu ytterligare ett steg i sin kritik.

Patrik Craven är visserligen noga med att säga att det inte är regeringen som kritiseras, snarare personer inom ANC, som inte har reagerat positivt på de nya fackliga kraven.

Kritikerna anklagar Cosatu för att bara vara ute i eget syfte, och stärka positionerna för Cosatu-chefen Vavi, inför valet av nya ANC-ledare 2012.

– Inte alls, säger Craven, det här är ett växande problem som våra medlemmar verkligen bryr sig om.

– När människor protesterat mot regeringen i dag är det inte bara för att det fattas el eller bostäder, utan för att de har en känsla av att politikerna bara är ute efter att fylla sina egna fickor.

Förutom att det är stöld av allmänna pengar som skulle kunna göra nytta, så har korruptionen bland politiker allvarligare konsekvenser än så, säger Craven.

– Den riskerar att underminera hela vår demokrati, om väljarna känner att just de som ska ta till vara deras intressen bara är ute efter egen vinning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".