Jan Carendi fick 55 miljoner kronor.

Skandia i USA reserverade 1,3 bonusmiljarder

Värdet av Skandias bonusprogram i det tidigare amerikanska dotterbolaget American Skandia är totalt omkring 1 300 miljoner kronor. Det är den summa som avsatts i bokföringen. Av denna summa har ungefär 450 miljoner kronor faktiskt betalats ut till och med 2002. Det visar en sammanräkning som Ekot gjort efter att ha gått igenom fler handlingar och dokument hos den amerikanska finansinspektionen.

Totalt finns det i ett stort bonusprogram avsättningar på drygt 147 miljoner dollar under 10 år. Med en genomsnittlig dollarkurs på 8,50 motsvarar det mer än 1,2 miljarder kronor.

Till detta kommer ytterligare drygt 100 miljoner kronor från ett par andra mindre bonusprogram. I dotterbolagets räkenskaper kan det därför exempelvis se ut så här:

”Avsättning år 1997: 15,7 miljoner dollar, 1998: 21,4 miljoner dollar, 1999: 42,6 miljoner, 2000: 31,6 miljoner, och så vidare till och med år 2002.”

Mindre betalades verkligen ut
Men det visar sig också att det finns en skillnad mellan det avsatta värdet på bonusprogrammen och vad som faktiskt har betalats ut. Den utbetalda summan till och med 2002 stannar på drygt 320 miljoner kronor. Totalt, tillsammans med de mindre bonusprogrammen, blir summan 450 miljoner.

Att det finns en skillnad mellan utbetald bonus och redovisade värden beror enligt Ekots genomgång på att bolaget i det stora bonusprogrammet, för den högsta ledningen och ytterligare ett antal chefer, år efter år har avsatt bonuspengar som i princip hållits inlåsta i 4 eller 5 år innan utbetalning har gjorts.

Oklart var mellanskillnaden hamnat
En öppen fråga är därför vad som har hänt med mellanskillnaden sedan Skandia i mars 2003 sålde sitt dotterbolag till det amerikanska försäkringsbolaget Prudential.

Enligt vanliga affärsprinciper Skandia har haft en innestående bonusskuld till sina chefer och direktörer i samband med försäljningen till Prudential och normalt sett bör det ha varit en kostnad för Skandia. En möjlighet är därför att de kvaravarande innestående bonuspengarna har betalats ut på något annat sätt, till exempel som ekonomiska fallskärmar till de chefer som inte blev kvar i Skandia dotterbolag när Prudential tog över.

Carendi fick mest
De största bonusbeloppen i enskilda fall gäller svensken Jan Carendi som fram till mars 2000 var VD för American Skandia. Hans bonustilldelning blev omkring 55 miljoner kronor. För hans efterträdare amerikanen Wade Dokken är beloppet ungefär 70 miljoner kronor.

Trots att uppgifterna är tillgängliga hos den amerikanska finansinspektionen har Skandias nya ledning beslutat att tills vidare inte att lägga fram någon redovisning av de amerikanska bonusprogrammen. Skandias nya styrelse däremot säger att den ska ta sig an frågan och återkomma med ett besked.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista