Syn- och hörselskadade nekas sjukförsäkring

Försäkringsbolagen sorterar godtyckligt bort kunder som är döva och blinda. Det hävdar Handikappförbunden som nu efterlyser ny lagstiftning som förbjuder bolagen att neka kunder på grund av deras funktionsnedsättningar.

Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden, säger att försäkringsbolagen kommer för lätt undan.

– Om man har rättigheter att verka och vara ett försäkringsbolag då ska man inte få välja bort vissa typer av människor med funktionsnedsättning. Man måste göra en diskrimineringslagstiftning som täcker in detta.

Alla har inte samma möjligheter att teckna en sjuk- eller olycksfallsförsäkring. Är man döv eller blind är det svårt att överhuvudtaget få en heltäckande försäkring.

Trygg-Hansa och Länsförsäkringar beviljar till exempel inte döva och blinda personer att teckna sjuk- och olycksfallsförsäkringar med möjlighet till ersättning för nedsatt förvärvsförmåga.

Det finns fler exempel. Anette Töjlin ville teckna en sjukförsäkring i Trygg-Hansa för sin son som var tre månader. Men bolaget avslog ansökan med hänvisning till barnets hörselnedsättning.

– Jag kände en fruktansvärd förnedring över att mitt barn var mindre värt än andra barn för att han råkar vara född med en hörselskada.

Försäkringsbolagen baserar i dag sina beslut helt på sina egna bedömningar och riskkalkyler.

Nu vill Handikappförbunden alltså att lagstiftningen ändras så att det blir förbjudet för bolagen att utifrån egna regler neka personer med funktionsnedsättningar sjuk- och olycksfallförsäkringar - och pekar på Tyskland där liknande regler finns.

I fallet med Anette Töjlin, som blev nekad att teckna en sjukförsäkring åt sin son, har Diskrimineringsombudsmannen stämt Trygg-Hansa på totalt 200 000 kronor.

Bolaget motiverar i sin tur sitt beslut med att det är svårt att bedöma omfattningen av en hörselskada hos barn under 18 månader.

– Vi gör en bedömning av den individuella risken i varje enskilt ärende. Generellt kan man säga att om man är döv eller blind så kan man inte helt få samma försäkringsskydd som man kan få om man är seende eller hörande, säger Björn Sporrong, ansvarig för sjuk- och olycksfallförsäkring på Trygg-Hansa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".